Johan Rogestedt och Sverige fick fira segern i Finnkampen på Stockholm stadion.
Johan Rogestedt och Sverige fick fira segern i Finnkampen på Stockholm stadion. Bild: JONATHAN NÄCKSTRAND

Rogestedts laginsats bidrog till säker svensk seger i Finnkampen

Johan Rogestedt har gått i mål efter sin bästa säsong någonsin. Och det med en snygg genomförd Finnkamp där han vann 1 500 meter på ett säkert sätt.

ANNONS

Sverige vann både herr- och damkampen och förbundskaptenerna Karin Torneklint och Kajsa Bergqvist åkte som vanligt i vattengraven. Johan Rogestedt hade gjort sitt och vunnit 1 500 meter klart.

– Vi höll en lite högre fart så att de två sämre finländarna fick jobba lite för det. Det kan gå jättelångsamt på Finnkampen, men vi höll en anständig fart och jag fick utnyttja min överkapacitet. Finnen (Joonas Rinne) jag spurtade mot har gjort väldigt bra tider, så det var skönt att avsluta med en sådan bra känsla, säger Johan Rogestedt, som egentligen sprang utan press då kampen och en blågul seger redan var avgjord.

ANNONS

– Det var ett härligt sätt att sy ihop säsongen. Jag är nöjd med mitt utförande.

Härligt firande med laget och publiken

Han fick fira på innerplan med hela laget och njöt i fulla drag.

– Det är kul med Finnkampen, då bli en individuell sport till en lagsport. Vi är på träningsläger och pushar varandra, därför är det kul att även få tävla som ett lag. Och kul att publiken är tillbaka. Vi firade med publiken vid sidan och vi på innerplan. Jag har sprungit inför 80 000 i publiken på Olympiastadion i London, det här är nästan samma känsla, tycker Stenungsunds-löparen.

Johan Rogestedt snörar nu av sig tävlingsskorna för säsongen. Han har kollat efter någon eller några avslutande tävlingar i september, men det är svårt att komma in på de arenorna eftersom de allra bästa i världen också vill vara med i leken. Därför tackar han för i år.

– Det har varit en väldigt lång säsong, jag har varit i gång sedan i maj med utomhussäsongen. Och det har varit en bra säsong, med bara bra lopp på 1 500 meter och ett dåligt på 800 meter. Det är klokt att avsluta tävlandet och gå in i grundträningen med en god känsla. Jag är taggad för att springa fort, det är annars tungt att börja träna om man har misslyckats. Men jag är nöjd med min säsong, den tredje bästa i Sverige genom tiderna (på distansen), där jag blivit stabil på min nya huvuddistans 1 500 meter.

ANNONS