Michael Malm arbetar som kanslichef på Westra Sveriges BDF och är bosatt i Rönnäng på Tjörn. Han har ett mångårigt förflutet i Stenungsunds BK som inför säsongen 2021/22 inte mäktar med att ställa upp med ett lag i seriespel. Det finns dock vägar framåt för att starta ett nytt damlag men det kommer att ta några år.
Michael Malm arbetar som kanslichef på Westra Sveriges BDF och är bosatt i Rönnäng på Tjörn. Han har ett mångårigt förflutet i Stenungsunds BK som inför säsongen 2021/22 inte mäktar med att ställa upp med ett lag i seriespel. Det finns dock vägar framåt för att starta ett nytt damlag men det kommer att ta några år. Bild: Tony Balogh

Så ska Stenungsunds BK skapa ett nytt damlag i basket

Stenungsunds BK får inte ihop ett damlag för seriespel säsongen 2021/22. Enligt Michael Malm måste SBK med jämna mellanrum bygga upp föreningen igen.
– Det har SBK historiskt sett gjort några gånger och det brukar bli bra, säger Malm, kanslichef på Westra Sveriges BDF, som tror att ett nytt damlag kan finnas på plats om tre-fyra år.

ANNONS
|

Vad skulle Michael Malm rekommendera klubben att göra?

– För det första hade jag sagt – och det vet de säkert själva – att de måste få kontinuitet på flicksidan men också killsidan. Stenungsund kanske inte kan ha lag i varje åldersklass, men man kan ha spelare i varje åldersklass. Då kommer man på sikt att få ett damlag, säger Malm.

LÄS MER:Inget seriespel för Stenungsunds damlag i basket

– Det som är viktigt är att klubben gör en satsning på barn och ungdomar och bygger upp föreningen från början. Det måste man göra då och då. Det har SBK historiskt sett gjort några gånger och det brukar bli bra, säger han.

ANNONS

– De gör helt rätt med bra basketskoleverksamhet och de har också många yngre ungdomslag. Det gäller att hålla i det.

Distrikt på uppåtgående

Michael Malm är nu inte vem som helst som uttalar sig om klubbens verksamhet.

Stenungsunds BK fick inte ihop ett damlag för seriespel till säsongen 2021/22. Här en bild från en match för några år sedan då svartklädda SBK mötte Sätila.
Stenungsunds BK fick inte ihop ett damlag för seriespel till säsongen 2021/22. Här en bild från en match för några år sedan då svartklädda SBK mötte Sätila. Bild: Simon Norberg

Han var under en lång rad av år verksam i SBK men är sedan 2008 kanslichef på Westra Sveriges BDF som består av Västra Götalandsregionen plus halva Halland ner till Falkenberg. Han är bosatt i Rönnäng på Tjörn men arbetar i Göteborg.

Intresset för basket är på uppåtgående i distriktet.

– När det gäller vuxenverksamheten – och då jämför jag med tiden innan corona – har vi en liten ökning. Totalt sett har vi nu ungefär 60 seniorlag. Innan pandemin hade vi 55 lag, säger Malm.

– På ungdomssidan har vi en rejäl ökning. Idag har vi drygt 170 lag – innan pandemin hade vi 130, säger han.

– När jag pratar med andra idrottsförbund får jag samma bild som de har: det finns ett stort uppdämt behov av att aktivera sig. Då pratar vi framför allt om barn och yngre ungdomar upp till 14-15 år.

Tryck på basketen

Många av basketklubbarna har dock kö till verksamheten. Brist på halltider och ledare är två förklaringar.

– Där vi är svagare är äldre ungdomar från 15 år upp till 18 år på väg till seniorstadiet och då framför allt på flicksidan, säger Malm.

Totalt sett har det västra basketdistriktet haft en ökning med i genomsnitt fem procent under de senaste fem åren. Utvecklingen är frukterna av att ha arbetat mycket med föreningsutveckling.

– I det stora hela ser det bra ut för distriktet, menar Malm.

SBK inte unika

Är Stenungsunds BK unikt eftersom det är tufft att få ihop ett damlag på seniorsidan?

– Nej, de är inte unika på något sätt. Det där går ju fram och tillbaka. Stenungsunds seniorverksamhet för herrar och damer har genom åren legat i division 2 och division 3, säger Malm.

– SBK har aldrig haft ett stadigt damlag i seriespel och då började jag i klubben 1977. Det är ett antal damlagsgenerationer som gått genom klubben. Den sista stora flickgenerationen födda 1988-90 är de som har hållit uppe damlaget under de senaste åren, säger han och nämner namn som Elin Lindbladh, Linn Löfström, Filippa Malm och Linn Stenman.

– Efter det har det inte funnits någon motsvarande stor flickgeneration. Det har kommit ett antal flicklag, men de har inte kunnat bära ett damlag för det har inte funnits tillräckligt många årgångar på raken.

På herrsidan har det varit lättare eftersom SBK historiskt sett haft lättare att hålla pojklag plus att herrspelare håller på längre än damspelare. Medelåldern generellt sett för en damspelare på seniorsidan i Sverige är 20 år. Motsvarande för herrar är 26 år.

”Ett jätteproblem”

Vägen framåt för SBK är att bygga ett antal flicklag tills de blir tillräckligt gamla för spel i ett damlag. Då kanske också de äldre vill komma tillbaka.

Hur långt bort i tiden är man då?

– Det äldsta flicklaget i SBK idag är födda 2007. Man bör vara 16-17 år gammal för att kunna börja spela seniorbasket, säger Malm.

– Säg att det är tre år kvar. Från 07 och neråt finns det kontinuitet i flickbasketen. Det skulle kunna generera ett damlag om tre-fyra år.

På samma sätt som i damfotboll når damspelare basket på seniornivå i väldigt tidig ålder.

– Det är ett jätteproblem för det utarmar flicklagen. Att vi har så få flicklag i de äldre ungdomsklasserna beror dels på att man har tappat spelare under pandemin dels att de bättre spelarna flyttas upp på seniornivå, säger han.

ANNONS