Sabina Aumo hittade bäst i mörkret – tog nytt SM-guld

Stora Högas stora löfte Sabina Aumo, tävlande för Kungälvs OK, klev fram som ett ljus i mörkret i helgen som gick. Då tog hon guld i SM i nattorientering i klassen D20.

ANNONS
|

Natt-SM avgjordes vid Godegårds festplats i Motala med 550 orienterare på plats. Kungälvs OK:s stjärnskottet Sabina Aumo fanns på plats i mörka skogen- Och det var finländskan från Stora Höga som skulle lyckas bäst av alla i sin klass D20.

– Jag gjorde ett bra lopp. Det blev några smågrejer under loppet, men inga större bommar, förutom på slutet då jag tappade en och en halv minut. Fast då hade jag kommit i kapp några andra tjejer och visste att jag hade sprungit bra. Efter misstaget tog jag det lugnt och sprang en längre sträcka väldigt bra. Det händer väldigt mycket på natten, det är mer sällan att man gör ett perfekt lopp. Man får räkna in lite misstag, säger Sabina Aumo.

ANNONS

Vad det löpningen eller att du träffade rätt som lade grunden till segern?

– Att jag träffade rätt. Det kändes som att jag inte hade den bästa dagen fysiskt. Fast jag trodde att jag höll ett snabbare tempo än de flesta.

Stor marginal till tvåan

Sabina Aumo var inte särskild överraskad över SM-guldet.

– Jag var nog bland favoriterna, men det kanske var förvånande att det blev så stor marginal till tvåan, fyra och en halv minut. Det är väldigt mycket i orientering.

Tvåa blev Erika Åkesson, IK Hakarpspojkarna, och trea Amanda Granqvist, OK Ravinen.

Sabina Aumo fyller 19 år i år och gör sin första säsong i den äldsta juniorklassen D20. Förra säsongen tog hon hem en dubbelseger i D18 vid SM. Sabina Aumo har höga mål också för den kommande säsongen.

– Det stora målet är junior-VM i Portugal i juli, och jag siktar på det finska landslaget. Det skulle ha varit uttagning i helgen, men det blev inställt för att det var för mycket snö i Finland. Så jag sprang natt-SM i stället.

13-15 maj är det sprint-SM i Göteborg, där hennes klubb Kungälvs OK är med och arrangerar.

– Det blir hemmaplan. Sprint är inte min bästa gren, jag springer mer skogsdistanser, men jag ska vara med, säger Sabina Aumo.

LÄS MER:SM-guld till orienteringstalang från Stora Höga

ANNONS