Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Niklas Svanberg i Stenungsunds HK går på avslut i en match mot HK Skövde. På lördag inleder såväl dam- som herrlaget seriespelet i handboll. Bild: Linus Olsson
Niklas Svanberg i Stenungsunds HK går på avslut i en match mot HK Skövde. På lördag inleder såväl dam- som herrlaget seriespelet i handboll. Bild: Linus Olsson

SHK kastar igång serierna med dubbelarrangemang i Stora Höga Arena

Medan Stenungsunds HK:s damlag siktar på en plats bland de tre bästa och vill ta sig till division 1 avvaktar klubbens herrlag med sin målsättning. Klart är dock att meriterade Nacor Medina blir ännu mer spelande tränare.

Damlaget är första lag ut i Stora Höga Arena på lördag eftermiddag. SHK tar i division 2 väst öst emot Team Kropps från Uddevalla i ett Bohusderby.

SHK fick tidigt i våras klart vilka som ska leda laget: huvudtränaren Dennis Alknäs, assisterande Mattias Sandgren (som dessutom är klubbdirektör) och målvaktstränaren Linda Kungsstam. Dessutom finns lagledaren Magnus Bergström.

Till förra säsongens trupp har SHK fått in Nicole Friman samt tre spelare från HP Warta: målvakten Louise Andersson, mittnian Sandra Boström och kantspelaren Annie Lindfors.

– Eftersom vi nu spelar en annan typ av handboll har vi haft mycket tid att förbereda oss. Mycket var tyvärr utomhusträning men det spelar ingen roll för teori och rörelser kan man träna ändå, säger Alknäs.

Annat spelsätt

Tidigare har damlaget i grunden spelat ett lågt 6–0-uppställning – nu är det ett offensivt 3–3.

– Niometarna ska bort – de ska inte göra mål i matchen, säger Alknäs om hur motståndarna ska bemötas.

Hur har gruppen mottagit det nya spelsättet?

– Som det alltid är med förändring: det känns ha ha! Man går igenom de olika faserna. Men det har fungerat förvånansvärt bra, säger han där ledarstaben i början fick höra att ”det är ju inte så att vi är 19 år längre...”.

– Men det vände ganska snabbt. Nu när vi fått spela träningsmatcher har laget sett att det funkar också, säger Alknäs.

Åtta lag ger 14 matcher i grundserien. De tre bästa går till uppflyttningsspel till våren – resterande får inrikta sig på nedflyttningsspel. SHK:s målsättning?

– Vi vill upp, så klart! Målet är att komma topp tre för att till våren vara etta eller tvåa för att ha chansen att gå upp i division 1. Det hänger på oss själva, skulle jag säga, om vi klarar det. Presterar vi ska vi klara av topp tre.

Första hela säsongen

Herrlaget kastar igång sin tävlingssäsong senare på eftermiddagen med match i division 2 västra mot HK Tibro.

Tränaren Nacor Medina, med förflutet som spelare i såväl högsta herrligan i Sverige liksom spel i flera utlandsklubbar, gör sin andra säsong i SHK men hans första hela; säsongen 2020/21 stängdes ju ner på grund av pandemin.

– Vi hade ju vunnit två-tre matcher precis innan det avslutades, säger Medina som inför 2021/22 fått hantera spelare in och ut.

– Vi förlorade målvakten Gudni (Olafsson) till Sävedalens HK och ersatt med två, kan man väl säga, B-lagsmålvakter: Torbjörn Johansson och Nicklas Pilblad. Vi har också tappat (mittnian) David Milosavljevic och Daniel Tellander. Daniel har tagit en paus men får han suget tillbaka och hittar tiden för det, så är han välkommen tillbaka., säger han.

– In har vi fått Douglas Åhlström, Rasmus Källerfelt från Kungälvs HK – han är på lån – och Kevin Vaz.

Nacor tillbaka i spel

En som gör en mer rejäl comeback på planen är Nacor själv som blir spelande tränare men utan att ha någon assisterande tränare på bänken.

– Det här året ska jag nog spela mycket mer än vad jag gjorde förra året, säger han.

Försäsongen har varit ”fram och tillbaka. Många spelare har varit borta samtidigt som truppen inte är så stor.

– Ibland känns det lite meningslöst om det bara är sex-sju personer på plats. Förra säsongen spelade vi tio-femton träningsmatcher – i år har det blivit två, säger Medina.

– Man vet inte riktigt var man står, säger han som därför inte vågat sätta en målsättning för laget med säsongen.

– Vi tar det match för match och sedan får vi se.

Stenungsunds HK 2021/22

Damlaget spelar i division 2 väst öst tillsammans med sju andra lag: IK Baltichov, Skara HF U, HF Team Kropps, Kärra HK, Skåre HK, KFUM Trollhättan och King River Handbollsklubb. SHK börjar hemma lördagen den 2 oktober mot Team Kropps och spelar borta mot Skåre HK en vecka senare.

Herrlaget spelar i division 2 västra tillsammans med HP Tibro, Rosendals IK, HK Country, HP Alingsås, Sörhaga HK, GF Kroppskultur, HK Skövde, Backa HK, IK Hellton Karlstad och Särkometernas HK. SHK herr börjar också de lördag 2 oktober mot Tibro och spelar borta kommande lördag mot HK Country.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.