Gustav Kjellström bär en tröja i Tysklands färger med ordet Deutschland tvärs över bröstet. Visst handlar det om fotboll men det är också ett sätt för Gustav att hylla sin mormor Erna som gick bort i vintras. ”Hon bodde i Ytterby. Hon kom som barnflicka till Sverige och träffade morfar” förklarar Gustav.
Gustav Kjellström bär en tröja i Tysklands färger med ordet Deutschland tvärs över bröstet. Visst handlar det om fotboll men det är också ett sätt för Gustav att hylla sin mormor Erna som gick bort i vintras. ”Hon bodde i Ytterby. Hon kom som barnflicka till Sverige och träffade morfar” förklarar Gustav. Bild: Tony Balogh

Sif:s skyttekung Gustav Kjellström om framtiden: ”Jag håller alla dörrar öppna”

Han öser in mål för Stenungsunds IF i division 2. Hemligheten för lagets skyttekung Gustav ”Gurra” Kjellström är att inte tänka på att behöva prestera och att spela fotboll bara för att det är kul.
– Fortsätter jag att göra de här poängen över en hel säsong är det klart att det ekar i större klubbar, säger Kjellström.

ANNONS

Från sidan av plan ser man att den gänglige Gustav Kjellström är tatuerad. På närmare håll går det också att läsa vad det bland annat står på höger underarm.

– ”Hard work beats talent when talent doesn´t work hard”, läser Gustav där vi sitter på Nya Sifgården i Stenungsund.

En sammanfattning av dig?

— Nja, jag vet inte, jag kanske bara är talang och inte jobbar hårt. Hade jag jobbat hade jag kanske varit ännu längre i karriären, säger han och skrattar.

Budskapet som Gustav har tatuerat in på sin högra underarm.
Budskapet som Gustav har tatuerat in på sin högra underarm.

– Det är ett ganska känt uttryck. Första gången jag hörde det tänkte jag ”fasen, det där är bra”. Jag kanske ska jobba hårdare för att komma någonstans, säger Gustav.

Tänker du så ibland?

– Nej. Jag känner att det får bli som det blir. Det är inte så att jag kommer att lägga ner min fotboll, men jag kommer inte att tänka på att jag ska nå nya höjder. Det kommer om det kommer men jag blir inte jättebesviken om det inte sker, säger Gustav som betonar att han satsar ”100 procent på fotbollen”.

– Men inställningen har väl hjälpt mig nu eftersom jag är 26 år. Jag vet att det fortfarande finns en chans att ta mig längre, men jag kanske inte strävar lika mycket som när jag var yngre.

”Blir bättre och bättre”

Inställningen gör att han kan gå ut på en fotbollsplan utan press. ”Jag kan prestera ännu bättre för jag tänker inte så mycket på det” säger han.

Samtidigt är det uppenbart att han jobbar oerhört hårt i varje match. Han verkar ha hur många maxlöpningar som helst i kroppen och Gustav har gjort mer än en försvarare nervös när han kommer sättandes i djupled.

Säsongen 2021 har det resulterat i elva seriemål på nio matcher. I fredagens fajt hemma mot Angered blev det två mål och det kan bli fler på tisdag kväll då den uppskjutna matchen mot Gauthiod spelas.

Det har gått bra i år men också andra år.

– Jag gör bättre resultat för varje år som går. I Ödsmål blev det fler mål för varje säsong och det är samma här (läs: i Stenungsunds IF), säger han.

– Jag blir bättre och bättre, känns det som.

Pålitligt målskytt

Varför det går så bra just nu har han inget självklart svar på.

– Jag är nog ganska avslappnad när jag går ut på planen. Jag har inte så stora förväntningar på mig själv. Jag kan gå ut och spela fotboll bara för att det är kul. Plus att jag har ett stort förtroende från min ledare. Jag märker att de tror på mig och vill tipsa mig om saker, säger Kjellström.

– Men jag har också lagkamrater som ”söker” mig i matcherna. Du måste från början visa att du är en pålitlig målskytt för att få passningarna. Sätter du inte dina chanser kanske de väljer en annan passning nästa gång, säger han.

– Min styrka är snabbheten och jag gillar ju bollar bakom backlinjen. Det vet spelarna om. Sedan hade jag väl önskat att få bollarna ännu fler gånger under en match, ha ha! Men vi behöver utnyttja alla spelare. Behöver vi rulla boll är jag med på det spelet. Behöver vi lägga längre är jag med på det också.

Med LSK – mot Blåvitt

Tidigare i år medverkade ”Gurra” i en träningsmatch för division 1-laget Ljungskile SK mot IFK Göteborg.

Hur gick det till?

– Vigan (Berbatovci, assisterande i LSK, tidigare i Sif) önskade få se mig i en match med LSK. Samma sak där: jag satte ingen press på mig själv att prestera. Det var avslappnat. Det var bara att njuta av att få gå in på Ullevi och spela mot spelare som man oftast ser på TV, säger han.

– Jag gjorde väl inga ”wow-grejer” på planen men gjorde inte heller bort mig. Jag ville spela enkelt med tvåtouch och hålla bollen inom laget. Spelarna i LSK kände inte mig och jag inte dem, säger Gustav om den match som spelades i två x 30 minuter där han fick en halvlek.

Vilken var lärdomen av att möta IFK:s spelare?

– De ger en inte så mycket tid och går in hårt i en närkamp. De sätter lite skräck. Man ska känna att ”släpper jag inte bollen smäller det”. Jag hade en duell med Alhassan Yusuf (såldes i somras till Royal Antwerp – reds.anm) men han är ganska liten. Han kunde jag hålla undan. Mittbacken Carl Johansson smällde mig rätt hårt i ryggen i ett uppspel.

”Ekar i större klubbar”

LSK har inte sagt något till Gustav efter matchen. Å andra sidan jobbar han och Vigan på samma arbetsplats: Ängås skola i Svanesund.

Är du främmande för tanken på en annan klubb?

– Jag håller alla dörrar öppna för vilken klubb det än är och som hör av sig efter en säsong, säger Gustav.

– Jag förstår ju att om jag fortsätter att göra de här poängen över en hel säsong, så är det klart att det ekar i större klubbar. Nu känner jag att jag är i ett sådant flow att jag skulle bli besviken om jag i-n-t-e gjorde mål i matcherna som kommer. Så pass bra känner jag mig nu.

Du är i ”zonen”?

– Ja, faktiskt. Jag känner mig ganska trygg. Varje läge känner jag att ”den här kommer jag att sätta”. Spelar man avslappnat kommer det av sig självt.

Böter för ”Gurra”

När vi står på Nya Sifgårdens parkering berättar Gustav med ett leende att ”jag får böter för det här”. Han syftar på intervjun med bilder.

– Varje gång någon i laget är med på bild i tidningen får man böta 20 kronor till lagkassan. Och för en sådan här stor grej (läs: artikel) lär det bli 100 kronor. Jag har nog bidragit med jättemycket till lagkassan i år, säger han och skrattar.

Men det beror ju på att du gör mål nästan hela tiden?!

– Precis! Det är vad jag har förklarat. Men jag bidrar gärna, säger han och ler.

ANNONS