Idag reser Stenungsunds lag till Norrland och den andra deltävlingen av tre i allsvenskan i segling som avgörs i Örnsköldsvik. Start på fredag och avslutning på söndag.
Idag reser Stenungsunds lag till Norrland och den andra deltävlingen av tre i allsvenskan i segling som avgörs i Örnsköldsvik. Start på fredag och avslutning på söndag. Bild: Daniel Stenholm

Siktar på Champions League

Idag torsdag reser en kvintett seglare från Stenungsunds Segelsällskap norrut för att försvara klubbens färger i den andra deltävlingen av två i allsvenskan i segling. I vattnen utanför Örnsköldsvik väntar troligen oberäkneliga vindar och seglingar som bland annat sker jämte en skidbacke.

ANNONS

Clara Svensdotter är lagkapten och den som vanligtvis håller ihop de besättningar som ställer upp deltävlingarna, men till Norrland reser hon inte denna gång.

– Det är fem från Stenungsund som åker upp: Magnus Lindvall, Magnus Lundberg, Beata Törneman, Felicia Kantling och Alexander Hargefors, säger Clara Svensdotter som tillfogar att gänget tar nattåget till Örnsköldsvik.

LÄS MER:Stenungsund siktar på Champions League

– Felicia och Alexander är nya i sammanhanget. Beata var med på första deltävlingen i Långedrag, Magnus Lindvall var med om att kvala in laget för fyra år sedan och Magnus Lundberg var med på Champions League-kvalen förra året, säger hon.

Hur tas laget ut?

ANNONS

– Vi bestämmer det tillsammans. Vi samlar in hur många som vill vara med och när folk kan. Sedan löser det sig naturligt. Vi måste också tänka på att det enligt reglerna ska vara minst två tjejer, två killar och en junior i laget, säger hon.

– Det finns inte ett jättestort utrymme att ”toppa” utan vi vill att alla ska få vara med. Junioren i det här sammanhanget är Alexander.

Plats för CL-kval

Den absolut första deltävlingen i Skanör den 21-23 maj ställdes in på grund av pandemin, medan den andra i Långedrag väster om Göteborg i juni kunde genomföras.

Clara Svensdotter är vanligtvis lagkapten för Stenungsunds allsvenska lag i segling.
Clara Svensdotter är vanligtvis lagkapten för Stenungsunds allsvenska lag i segling. Bild: Oskar Avedal

Stenungsunds lag kom då på fjärde plats bland sammanlagt 18 klubblag vilket är av intresse för kommande kval till Champions League nästa år.

LÄS MER:Stenungsund precis utanför pallplats

– De fem första får kvala. Kvalen tror jag är på våren nästa år och finalen på sensommaren eller hösten, säger Clara.

Siktar ni på att ta en av de fem platserna?

– Jo, men det gör vi! Nu ligger vi ju i toppen men det är så himla olika på olika tävlingar som man åker på.

Seglar jämte skidbacke

Vattnen utanför Örnsköldsvik är en plats som Clara har erfarenhet av.

– Tre gånger har jag varit med där på allsvenskan, säger hon.

Hur skiljer sig de vattnen jämfört med exempelvis Långedrag?

– I Örnsköldsvik är man väldigt nära land hela tiden. Det finns inget öppet hav åt något håll. Det är ganska höga berg runtom. Det kan vara både snurrigt med vind och ganska lite vind, säger hon som tillfogar att ”det är inte så olikt från hur det kan vara i Stenungsund”.

Vindar är antagligen alltid oberäkneliga men blir det mer oberäkneligt om det inte är öppet hav?

– Ja, det blir det. De ”vrider” sig beroende på hur det ser ut på land. På ett öppet hav är det stabilare för det är inget som ”stör” vinden. I Örnsköldsvik seglar man ju till exempel jämte en skidbacke. Det påverkar ännu mer.

Den sista deltävlingen avgörs i Västerås den 10-12 september.

ANNONS