Självmål fällde avgörandet när Sif förlorade DM-finalen

Ett självmål tidigt i andra halvlek kom till slut att fälla avgörandet när Stenungsunds IF förlorade tisdagskvällens DM-final i fotboll hemma mot IK Oddevold med 0–1.
– Jag är väldigt nöjd över sättet som vi spelade på med tanke på att vi spelade för 48 timmar sedan, säger Robert Tartagni, huvudtränare i Sif.

ANNONS
|

Det var två lag med lite olika förutsättningar som på tisdag kväll inför 250 personer på Bästkustställningar arenas konstgräs i Stenungsund möttes för att göra upp om vilket som skulle bli bäst i Bohuslän 2022.

Sif avslutade sitt seriespel i division 2 norra Götaland så sent som i söndags eftermiddag borta mot Karlslund i Örebro (2–2). Sif kunde på grund av gällande tävlingsregler inte matcha varken målvakten Erik Westgärds eller skyttekungen Gustav Kjellström. Båda var dock självklart på plats för att se sitt lag spela.

Oddevold befinner sig mitt uppe i slutspurten av division 1 södra (seger i lördags mot Olympic med 3–0) och mönstrade därför en startelva där endast tre ordinarie spelare inledde helgens fajt.

ANNONS

”Det var ett självmål”

Till slut kunde det sportsligt bäst placerade laget vinna med uddamålet 1–0, en balja som tillskrevs ett avslut på distans av Oscar Iglicar men som i domarrapporten bedömdes vara ett självmål.

Det kunde också Sif.s tränare Robert Tartagni bekräfta.

– Det var ett självmål! Jag tror det var (lagkaptenen Anders) Sennewald som var sist på bollen men jag ska inte ta gift på det, säger Tartagni.

– Det var spelarna som sa det – jag får lita på dem.

Inte de mest optimala startelvorna – vad blev det för match, tycker du?

– Den var ganska bra. Vi har en ganska jämn trupp. Jag tycker ändå att vi kan axla det. Jag är väldigt nöjd över sättet som vi spelade med tanke på att vi spelade för 48 timmar sedan, säger Tartagni.

Snudd på förvånad

Den påtagliga skillnaden för hemmalaget var det högre tempo som IKO kunde uppvisa.

Hur märker man det?

– Inkast till exempel sätts igång snabbare. Man får helt enkelt ligga närmare sitt max för att göra omställningar, säger Tartagni.

– Jag tycker ändå att vi gör det väldigt bra – jag är nästan snudd på lite förvånad. Någonstans tänker jag att de ska ha ännu mer boll. De har tidvis mycket boll men vi lyckas också norpa den, säger han.

– Lite bättre förstatouch några gånger, när vi ändå ligger ganska högt, så har vi potentiellt sett en vass målchans. Det är nästanlägen och inte särskilt många klara lägen.

Chansfattig final

Men sammantaget var det ändå en ganska chansfattig DM-final – för båda lagen.

– Med undantag för slutet. Men vi går ju trots allt ner på en tvåbackslinje. Det vore ju konstigt annars, menar Tartagni.

– 0–1 eller 0–2 – det är hugget som stucket.

Du brukar under match föra statistik. Vad kom du fram till?

– Nu räknar jag målchanser och inte avslut, säger Tartagni som tar fram en papperslapp med anteckningar på.

– Då är det 7–3 totalt. Tre av dem är 85 plus det vill säga efter 85:e minuten då vi trycker upp med laget. Säg att vi hade fem mot deras tre. Det är ganska chansfattigt, säger han.

– Visst fanns det avslut för dem som var från 20 meter men som Richard (Nordlund, målvakten) kunde göra så här på, säger Tartagni och formar sina armar till en skopa.

Samma – fast snabbare

En annan avgörande skillnad lagen emellan är beslutsfattandet på plan.

– De gör samma saker som vi fast snabbare. Då blir kvaliteten också högre. Då ger man tid till nästa spelare i stället för att man själv tar tid, menar Tartagni.

– Men jag är oerhört nöjd med matchen. Trots allt. Någonstans visar det också att när lag spelar mot oss, så spelar vi också, säger han.

– Tittar vi i serien på lag som har sparkat fotboll, så har vi svårare, säger han.

LÄS MER:Sif ultras höll uppe hoppet om en vändning i ”Gurras” återkomst

LÄS MER:Flera självmål i fokus för Stenungsunds IF: ”Tror väldigt lite på otur”

LÄS MER:Stenungsunds IF:s skyttekungen får inte spela DM-finalen mot Oddevold

Fotboll

DM-final herr

Stenungsunds IF-IK Oddevold

0–1 (0–0)

ANNONS