Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett sent återbud gjorde att den allsvenske linjedomaren Mathias Naperotti från Stenungsund fick döma lördagens match i SHL mellan IK Oskarshamn och Linköpings HC. ”Det är en nivå upp och det märker man” säger Naperotti. Bild: Bildbyrån
Ett sent återbud gjorde att den allsvenske linjedomaren Mathias Naperotti från Stenungsund fick döma lördagens match i SHL mellan IK Oskarshamn och Linköpings HC. ”Det är en nivå upp och det märker man” säger Naperotti. Bild: Bildbyrån

Snabba puckar för Naperotti när han debuterade i SHL

Ett sent återbud gjorde att allsvenske linjedomaren Mathias Naperotti fick göra sin debut i SHL tidigare än planerat.
– Det ska mycket till att tacka nej till sin första SHL-match! säger 28-åringen med rötter i Stenungsund.

I fredags förmiddag förra veckan fick han frågan om han på lördagen kunde vara linjedomare i SHL-matchen mellan Oskarshamn och Linköping.

– Det var inte en planerad match utan det var en som kom på studs. Det blir så ibland. Om det uppstår ett behov, så kollar de om någon kan vara lämplig. Då fick jag frågan, säger Mathias.

Mathias Naperotti. Foto: Tony Balogh Bild: baloght
Mathias Naperotti. Foto: Tony Balogh Bild: baloght

Du hade inget bättre för dig den lördagen?

– Jag skulle till Stenungsund för att träffa familljen men det får bli en annan gång. Det ska mycket till att tacka nej till sin första SHL-match! Då ska man ha något väldigt viktigt för sig.

”Ett jättestort mål”

Den 28-årige Mathias Naperotti kommer från Stenungsund men bor numera i Mölndal och arbetar i Göteborg. På sin fritid dömer han ishockey på elitnivå. Han är att betrakta som en etablerad linjedomare i allsvenskan, men har ambitioner att ta sig ännu högre upp.

LÄS MER: Mathias allsvenska resa ska ta honom till SHL

Säsongen 2021/22 är han en av en handfull linjedomare som kommer att testas i SHL. Fram till årets slut ska han vara med i fem kamper. Utöver det fortsätter han att döma i allsvenskan.

– Det är ju den ligan som jag tillhör, säger Mathias.

– Första SHL-matchen i seriespel är avklarad – det är ett jättestort mål. Men man vill ju ta en ordinarie plats.

Geografisk hänsyn

Lagen i allsvenskan återfinns i hela Sverige.

– Första halvan på säsongen dömer man mer i sitt närområde – det tas mer hänsyn till geografin, säger han som den här säsongen har fått döma mycket i Småland.

– HV71 åkte ju ur SHL och Troja Ljungby gick upp i allsvenskan, säger han.

Även i SHL tas det ungefär samma hänsyn, i alla fall under inledningen på säsongen.

”Ändra sitt tankesätt”

Debuten i SHL kom tidigare än vad som var planerat.

– Det är klart att man förbereder sig och är taggad, men det viktiga är att döma på samma sätt som man har gjort tidigare. Det är ju det man har blivit aktuell på för att få döma en serie upp, säger han.

Hur var det att döma Oskarshamn-Linköping?

– Oskarshamn har en liten arena men det var mycket folk (3 131) på plats och det blev bra tryck, säger han om den täta fajt som slutade med seger 2–1 för IKO efter sudden death.

Går lite fortare

– Det är en nivå upp och det märker man. Det går lite fortare – det är man förberedd på. Man tar lite mer marginaler i sitt eget åkmönster. Sedan måste ju hjärnan hinna fatta att det går lite fortare än vad man har varit van vid, säger Mathias.

– Spelarna spelar på mycket mindre marginaler. Man får ändra sitt tankesätt för hur man ska läsa spelet. Passningar man inte tror ska ske för att det inte går visar sig gå ändå, säger han.

– Spelarna är generellt sett kraftfullare i sina ageranden jämfört med allsvenskan. Det är annan styrka. De går in i situationer på ett annat sätt.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.