Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En bild på Stenugsunds P14-trupp hämtad från lagets sida på klubbens officiella hemsida. I helgen spelar laget sitt allra första USM vilket sker i Trollhättan. Bild: SHK
En bild på Stenugsunds P14-trupp hämtad från lagets sida på klubbens officiella hemsida. I helgen spelar laget sitt allra första USM vilket sker i Trollhättan. Bild: SHK

Stenungsunds HK:s P14-lag spelar sitt första USM

USM i handboll har dragit igång där flera lag i Stenungsunds HK redan har hunnit gå i elden. Kommande helg är det dags för klubbens P14-lag att göra sitt allra första mästerskap.

För ungdomsspelare i handboll är USM det största man kan vara med om. I praktiken ingen spelare som på herr- eller damsidan når den yttersta eliten eller landslag har bommat att vara med.

– Vi åker till Trollhättan till helgen för det som är vårt första USM, säger Mia Löjdahl som är en av flera tränare i laget.

– På lördag spelar vi match mot ett lag från Helsingborg. Vi spelar även två matcher på söndag kl 10 och kl 14, säger hon.

600 anmälda lag

Av sponsorskäl heter tävlingen Gjensidige USM och är de officiella svenska mästerskapen i handboll för ungdomar 14-18 år.

USM startar i september och oktober varje år. Cirka 600 lag är anmälda i de sex klasserna (flickor 14, 16 och 18 samt pojkar 14, 16 och 18) där man spelar mellan ett och upp till fyra steg beroende på hur det går för laget.

Hela tävlingen avslutas under den samlade finalhelgen i IFU Arena i Uppsala den 6–8 maj 2022.

”Rätt bra koll”

Helgens lag består av 16 spelare plus ledare med huvudtränaren Martin Svensson i spetsen, en tränare som även spelar handboll i klubbens A-lag.

För två år sedan, innan pandemin, lyckades klubbens P16-lag ta sig hela vägen till steg 5 och finalspel.

P14-laget, där spelarna är födda 2007, befinner sig på steg 1. För att SHK ska komma vidare till nästa steg måste man bli antingen etta eller tvåa i gruppen.

Har du någon uppfattning om vad som väntar er?

– Vi har nog rätt så bra koll på lagen. Vi möter IK Sund som är ett duktigt Skåne-lag. De är tekniska och snabba. Det kommer att bli en bra och tuff match, säger Löjdahl.

– Vi möter också KFUM Trollhättan som vi brukar träffa på. Kärra HF har vi också mött mycket.

Flera SHK-lag gick vidare

Fler andra lag i SHK har redan inlett USM-spelet. Mattias Sandgren, klubbdirektör i SHK, sammanfattar:

– I helgen som var spelade F14. De kom tvåa i sin grupp efter att ha vunnit tre matcher (Kroppskultur, Kävlinge och Lidköping) och förlorat en (Torslanda), säger Sandgren.

– F18 förlorade alla matcher (Ankaret, Höör HK H65 och Sävehof). P16 hade två lag med. Ett gick till steg 2 och ett gick till steg 3, säger han.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.