Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/16

Stenungsunds IBK hittade derbykänslan – men inte målet

Derbynerv och spetsad energi. Fyran IBK Kungälv mötte nian Stenungsunds IBK i innebandyns division 1.

När två klubbar – Marstrands IBK och STC Kungälv – har blivit en i IBK Kungälv, är derbyt mot Stenungsunds IBK den stora grejen, särskilt som SIBK och Kungälv har ett gemensamt föreningsöverskridande JAS-lag, med spelare som är lagkamrater ena dagen och rivaler nästa.

– Det är ändå derby, klart att man vill vinna extra mycket. Detta är det enda derbyt som Stenungsund har. Jag spelade förr i både Kungälv och Marstrand, då var det ännu mer derbykänsla. Detta blir det nya derbyt, båda lagen känner att det här är matchen man ska vinna, säger Stenungsunds anfallare Wilma Eriksson.

Slarv i bägge lagen

Stenungsund skapade första läget när Ellen Hedberg kom fri efter en knapp minut. Den gången gick skottet utanför. Tre minuter senare gick det bättre när Ella Andersson snodde bollen från ett slarvigt IBK Kungälv och drog in ettan.

Fem minuter senare var det Stenungsunds tur att bjuda tillbaka. Linnéa Gustafsson tackade och tog emot och hittade fram till Jonna Svensson, som retligt rullade in bollen i öppen bur. Ytterligare två minuter senare hade Kungälv vänt genom Irmeli Wikström. 2–1 stod sig till första periodpausen.

– Vi börjar bra, det är jämnt. Vi har kämpaglöden och står upp bra. Sedan gör vi misstag och de sätter sina bollar på det. Vi faller på våra egna misstag, tycker lagkaptenen Elina Pilblad.

Stenungsund skakade av sig det och kom ut med energi till mittperioden. SIBK-tjejerna hade mycket boll, men var tunna när det gällde att skapa riktigt heta chanser. Och då kan det bli tvärtom när motståndarna är mer kyliga i sitt bollinnehav, som när Amanda Borg ökade på Kungälvs ledning efter drygt åtta minuter. När IBK Kungälv åkte på en utvisning fick Stenungsund ny energi. Den höll i sig en stund efter IBKK blivit fulltaligt, men inga mål kom från blåsvarta laget och 3–1 stod sig efter två perioder.

Många chanser, inga mål

– Vi har chanserna, men det räcker inte hela vägen fram, tyvärr. Minimera misstagen så kommer det nog att gå bättre, menar Elina Pilblad.

I slutperioden inledde Stenungsund piggt igen, med flera heta lägen och noll fullträffar. Och nu gick det ännu snabbare för Kungälv att svara. Jonna Svensson tackade för passningen till 1–1 och spelade fram Linnéa Gustafsson – 4–1 för hemmalaget. Det var proppen ur för matchen och för IBK Kungälv, som gjorde 5–1, 6–1 och 7–1. Stenungsund var inte ofarliga, Ellen Hedberg kom till flera avslut, men Frida Ljungberg stod i vägen i IBK Kungälvs mål.

– Det var jävligt jämnt. Vi har absolut möjlighet att vinna matchen, vilket vi hade hoppats på, säger Wilma Eriksson.

– Och det har alltid varit jämnt, men jag har kommit fram till att jag spelar alltid i det förlorande laget, oavsett. När jag spelade i Kungälv förlorade vi, när jag spelar i Stenungsund så förlorar vi. Vi får ändra på det till nästa gång, säger Wilma Eriksson, med dos självironi.

Prestationsångest i avsluten

Hon tycker ändå att Stenungsund är under utveckling som går åt rätt håll. SIBK lyfte upp ett gäng

– I år har vi kommit ihop bättre. Förra året var det mer uppdelat unga och gamla. Nu har vi spelat ihop oss och fått fler äldre spelare. Vårt problem nu och tidigare matcher är att vi inte får in bollen. Jag vet inte varför, det är som om vi får prestationsångest, tar i allt vad vi har – och skjuter utanför. Den här matchen tappade vi framför allt för att vi inte håller deras spelare. De flesta målen går på en diagonalare och så har vi tappat den, tyvärr säger Wilma Eriksson.

Stenungsund halkade ner till tionde plats i och med förlusten. På lördag 19 november väntar nästjumbon FBC Vinga i Stenungsund arena.

Innebandy

Division 1 västsvenska dam

IBK Kungälv – Stenungsunds IBK 7–1 (2–1, 1–0, 4–0)

Mål: Ella Andersson.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.