Stingers ska nå allsvenskan inom tio år – ”Den gula vägen” ska ta klubben uppåt

Inom tio år ska Stenungsunds HF ha ett seniorlag som spelar allsvensk ishockey. Föreningen har tagit fram det interna dokumentet ”Den gula vägen” som mera i detalj organiserar hockeyklubbens verksamhet från hockeyskola och uppåt.
– Målet är en del men det är resan som ska vara fantastisk och rolig, säger Magnus Tummalid, ordförande i Stingers, om arbetet där en del inspiration har hämtats från SHL-laget Rögle BK.

ANNONS
|

Målsättningen om att spela i hockeyallsvenskan om tio år kittlar – och det rejält. Klart är att föreningen sticker ut hakan och kanske också retar en del. Men Tummalid menar att ”ett mål är en dröm med ben”.

– Att vi skulle tävla oss upp i allsvenskan med det laget vi har idag kan vara väldigt svårt, men att vi ska börja kvala till division 1 inom tre år, ja då är steget inte så vansinnigt långt, säger Tummalid.

– Med en inställning om att ”det kommer inte att gå” – och skratta åt det – ja, då kommer det inte att gå! Men det här är något som vi tror på. Har du satt upp ett mål är det mycket större chans att du når det, säger han.

ANNONS

– Desto mer man vänder vrider och vänder på det här, så är det full möjligt.

”Vi behöver utvecklas”

Dokumentet ”Den gula vägen” består av 30 A4-sidor som i detalj ska vägleda samtliga lag i föreningen – från hockeyskolan och upp till A-laget. Utgångspunkten har varit den röda tråd som i över tio års tid och så här långt har lett Stingers.

– Grundstommen finns kvar men den är vidareutvecklad, säger Tummalid som tillsammans med sportchefen, den tidigare SHL-spelaren Henrik Rehnberg, har gjort grovplaneringen.

Varför gör ni det just nu?

– Resan började när vi anställde Henrik för ett och ett halvt år sedan. Vi behöver utvecklas och då inte bara det sportsliga utan även som förening. Vi vill vara regionens bästa arbetsmiljö för barn och unga, säger Tummalid.

– Vi tror det är en nyckel för att komma upp och spela i högre divisioner i framtiden. Det arbete vi gör nu är för att vi ska kunna lyckas på sikt.

”Varm och fin förening”

Henrik har gjort en inventering av hela klubben kring både det sportsliga och organisatoriska.

– Det är en väldigt varm och fin förening med många intresserade människor. Men de behöver mycket hjälp och stöttning med att bygga en gemensam struktur för hur vi ska jobba framåt som förening, säger Rehnberg.

– Vår ambition är att klättra med vårt seniorlag men för att kunna klara av det är en viktig del att kunna fostra egna spelare, säger han.

– Stenungsund är en väldigt fin plantskola för andra föreningar, men viktigt för oss är hur vi ska göra för att förvalta våra egna produkter på bästa sätt.

Steg på vägen är en väl fungerande juniorverksamhet, J20-lag samt hockeygymnasium. ”Majoriteten i A-laget ska vara Stingersprodukter” menar Rehnberg där ”Den gula vägen” fungerar som manual och hjälpredskap för klubbens tränare men också spelare och föräldrar.

”Självklart spänna bågen”

I dokumentet står det uttryckligen att ”Stenungsunds Hockey började på en resa mot nya mål – att spela i Allsvenskan inom 10 år – under 2022”.

När kom det målet in i processen?

– Vi började prata om det redan vid min anställningsintervju med Stingers när vi tittade på faciliteterna (läs: Stenungsund Arena). Det jag fastnade för var att föreningen inte bara ville vara kvar i tvåan – man vill komma uppåt, säger Rehnberg.

– Pratar man med andra föreningar är det många som är nöjda med att vara där de är, men här fanns det redan från början en vilja att komma längre än så. Och tittar man på de här faciliteterna är det självklart att vi ska spänna bågen, säger han.

Visst kostar det pengar att sikta på allsvenskan. Tanken är dock inte att köpa in spelare utan jobba med egna produkter.

– Men det är inte bara att knäppa med fingret, så blir de här barnen vuxna spelare i allsvenskan, säger Tummalid.

Folket med sig

Stingers har i sitt framtidsarbete tittat på och haft kontakt med SHL-laget Rögle BK i Ängelholm, en förening som gått hela vägen upp till SHL. Samtalen har till och med lett till att Stingers fått låna spelare från Rögles J20-lag men utan att man för den skull har formaliserat det i ett samarbetsavtal.

– Det vi har lärt oss av deras resa är att de har folket liksom företagen i trakten med sig. När det är match i Ängelholm idag är det gröna flaggor i varje hus. Det är en dröm att kunna skapa något liknande i en liten ort som Stenungsund, säger Tummalid.

– Gör man en lista på de 20 största företagen i Stenungsund, så skulle jag säga att man kan sätta målen ännu högre för Stenungsunds Hockey. Men vi väljer att säga allsvenskan för vi vet att vi är begränsade av isytor och arenan, säger han.

– Om det inte är en omöjlighet för Ängelholm, så är det inte en omöjlighet för oss. Tittar man på Rögle, så handlar det mycket om att de är en god och vänlig förening med goda möjligheter för barn och ungdomar att lyckas med sin idrott.

Steg på vägen

Hur kan stegen på vägen uppåt se ut?

– Det viktigaste är att man skapar en väldigt bra träningsmiljö och förutsättningar för ungdomslagen. Det är steg nummer ett, säger Rehnberg.

– Steg nummer två är att vi får behålla våra ungdomar vidare upp till vår juniorlag. Där någonstans börjar egentligen den stora resan i juniorålder med att utveckla individerna för att de ska vara mogna för seniorspel i framtiden, säger han.

Kommer det på sikt att bli färre utländska spelare i laget?

– Personligen spelar det ingen roll vilken nation man kommer ifrån. Det handlar mest om vad för spelartyp och sorts karaktär man är. Det mest optimala – och det man helst vill – är att fylla laget med renodlade Stenungsundskillar som lyckats med att gå hela vägen. Det är drömscenariot, så klart.

LÄS MER:Därför är Stingers dröm om allsvenskan inte absurd – utan imponerande

Den gula vägen

Värdegrunden för klubben är GAME-plan som är en förkortning för Glädje, Ansvar, Mål och Engagemang. En hockeyspelare från SHF ska kännetecknas av att spelaren är skridskostark, puckstark, lösningsorienterad och kreativ.

För varje lag har en verksamhetsplan tagits fram som dokumenterar antalet träningspass samt hur och på vad laget ska träna. Ju äldre man är desto fler träningar och matcher blir det.

En del av dokumentet tar upp toppning av lag och då närmast innebörden av ordet liksom när det är tillåtet. i Stingers är toppning tillåtet från U16 och uppåt.

Under 2022 ska samtliga ledare i Stingers genomgå en utbildning av FN:s barnkonvention. ”Som ungdomsledare är det självklart att det inte bara är det sportsliga syftet i form av vinster och medaljer, utan även det sociala resultatet av att man deltar i en bra och och väl fungerande verksamhet”. Alla ledare ska minst vart annat år visa upp utdrag ut belastningsregistret.

Bli prenumerant och läs fler fina sportreportage i ST-tidningen:

62 mil i buss - och stryk med 17 - 0

En redan från början tung säsong för Stenungsunds IBK:s herrlag har format sig till en ännu tyngre. Var hittar man viljan och energin för att orka fortsätta? ST-tidningen följde med på lagets längsta bortaresa till Hagfors i Värmland och fick svar som var lite överraskande men samtidigt väldigt hjärtvärmande.

ANNONS