Den 22-årige centern Ethan Salter kom till Sverige och Stenungsund i slutet av augusti för att spela hockey i Stenungsunds HF. I tisdags kväll begick han och laget seriepremiär i Hockeytrean södra A borta mot Lysekil i Gullmarsborgs Ishalls trånga rink. ”Jag kände mig som hemma” säger Ethan.
Den 22-årige centern Ethan Salter kom till Sverige och Stenungsund i slutet av augusti för att spela hockey i Stenungsunds HF. I tisdags kväll begick han och laget seriepremiär i Hockeytrean södra A borta mot Lysekil i Gullmarsborgs Ishalls trånga rink. ”Jag kände mig som hemma” säger Ethan. Bild: Tony Balogh

Stingers nya center Ethan Salter slapp anpassa sig i seriepremiären

När den 22-årige kanadensiske centern Ethan Salter kom till Sverige fick han anpassa sig till de större rinkarna. Men i Stingers seriepremiär i Hockeytrean södra A i tisdags kväll borta mot Lysekil fick han en liten överraskning.
– Jag kände mig som hemma, säger Ethan om de transatlantiska måtten på rinken i Lysekil.

ANNONS
|

Ethan är lätt att känna igen. Dagen vi ses bär han en blå keps med Toronto Blue Jays klubbmärke. Laget spelar i Major League Baseball.

– Fast den här kepsen är specialgjord. Jag har ett hockeymärke på framsidan plus en symbol med lönnsirap på baksidan, säger Ethan där vi sitter på Boost i Stenungsund arena.

– Symbolen visar mitt land och vad jag är för en sorts person. Och jag är ju född och uppväxt i Toronto, säger han.

Han står alltid upp för alla lag som kommer från Toronto – förutom Blue Jays även basketlaget Raptors i NBA, lacrosselaget Rock och givetvis hockeylaget Maple Leafs i NHL.

ANNONS

Michelinstjärna

Ethan är uppväxt i den del i östra Toronto som heter The Beaches och som är beläget cirka tio minuters bilresa (”om det inte är någon biltrafik”) från absoluta centrum.

Hans mamma, som arbetar som inredningsarkitekt, kommer från Montreal i den mer fransktalande delen av Kanada. Självfallet håller hon på Montreal Canadiens.

– Varje gång Canadiens och Maple Leafs spelar skickar hon mess till mig. Om de tar ledningen med 1–0 efter en minuts spel textar hon ”vi kommer att vinna!” och jag brukar svarar ”mamma, det återstår 59 minuter att spela – ta det lugnt” ha ha!

Ethans pappa har arbetat i restaurangbranschen sedan han var 16 år gammal och är manager för Osteria Giulia som är en femstjärnig italiensk restaurang.

– I somras fick de faktiskt en stjärna i Michelin. Giulia har under de senaste fem åren varit en av de tio främsta restaurangerna i Kanada, berättar Ethan som också har en yngre syster som tog gymnasieexamen förra året.

Engelskt påbrå

Det är första gången Ethan befinner sig i Sverige men det är inte hans första besök i Europa.

– 2017 var jag och min mormor i England i tio dagar. När hon var 22 år gammal besökte hon Kanada under sex månader. Hon träffade min morfar och har nu bott i Kanada och Toronto i 52 år, säger Ethan.

Ethan har påbrå från Irland och Skottland samt Isle of Man – den ö som hans farföräldrar kommer från – och har en tatuering på bröstet av öns symbol som är en så kallad triskele.

Alla pratar engelska

Intrycken och erfarenheterna av Sverige och Stenungsund är så här långt positiva.

– Alla har var jättesnälla mot mig och väldigt hjälpsamma och då inte bara tränarna och spelarna i laget. Jag försöker lära mig några svenska ord och fraser varje dag, säger Ethan.

– Ibland blir det hälften hälften. Jag använder de ord jag kan och fyller ut med engelska. Ibland blir det förvirrande, säger han och ler.

– Men jag förvånad över hur bra och hur mycket engelska all kan prata. Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig, men engelska verkar nästan vara ett andraspråk i Sverige.

Sverige en av fem bästa

I Toronto Maple Leafs har flera svenska hockeyspelare gjort sig ett namn. Ethan räknar med en gång upp såväl för detta spelare som Börje Salming och Mats Sundin liksom några av de nuvarande aktiva som William Nylander.

– Salming är fortfarande en legend i Toronto, säger Ethan.

Att därför få spela i det land som är att betrakta som en av de fem bästa nationerna i världen är speciellt.

– Att spela på större rinkar är inte vanligt i Nordamerika. Därför får svenska spelare mer tid att vara skickliga, menar Ethan.

Var i fel position

I de första träningsmatcherna fick han anpassa sig till den svenska/europeiska verkligheten där rinkarna är sammanlagt fyra meter bredare.

– Jag är ju van vid mindre rinkar och hamnade fel på isen. Henrik (Rehnberg, huvudtränare i Stingers – reds.anm) bad mig att flytta en bit längre bort från målet och närmare planket för att vara i rätt position.

Sättet att spela i Sverige påminner, enligt Ethan, om sättet hans senaste lag i Kanada spelade på.

– Här har man mer tid på sig men när jag säger mer tid handlar det kanske om tre sekunder snarare än en sekund, säger han.

Kände sig hemma

I tisdags kväll begick Stingers seriepremiär i Hockeytrean södra A borta mot Lysekils HK Viking vars hemmarink Gullmarsborgs Ishall har transatlantiska mått.

– Några av killarna i laget sa att vi skulle spela på en mindre rink. Jag frågade hur liten den var och de sa ”du kommer nog att känna igen dig”. Och när jag fick se den...wow, jag kände mig som hemma ha ha! säger han.

– Men jag behövde inte anpassa mig tillbaka – muskelminnet hjälpte mig, säger Ethan.

Stingers vann med 7–4 och ställs på fredag kväll mot storsatsande LN 70 HC som i sin premiär vann hemma mot Trollhättan med hela 12–1.

– Vi spelade bra och det var ganska jämnt i de två första perioderna. De straffade oss hårt för våra misstag. I den tredje perioden stängde vi ner försvaret och vann till slut, säger han om Stingers som gick från 4–4 till 7–4.

Bor i lägenhet

Mycket av hans liv kretsar just nu kring ishockey. Han bor i en lägenhet på promenadavstånd från Stenungsund arena.

– Jag skulle vilja börja jobba med något som går att kombinera med hockeyn. Just nu håller jag i träningar på tisdagar och torsdagar för de yngre i Stingers, säger Ethan.

Hans kontrakt sträcker sig fram till slutet av säsongen 2022/23.

– Därefter får vi se vad den kommande säsongen har att erbjuda, säger han.

LÄS MER:Stingerstalangen Otto Stenberg snabba resa är framme vid SHL – och kanske snart NHL

LÄS MER:Stingersikonen Jonathan Fogelström valde nya klubbfärger 2022/23

LÄS MER:TV-pucken blev en stor succé för Stenungsunds HF: ”Oväntat positivt överskott”

ANNONS