Niklas Ballay var dommare under förra årets upplaga av Stora Höga Open.
Niklas Ballay var dommare under förra årets upplaga av Stora Höga Open. Bild: Privat

Stora Höga arrangerar SM i Kyokushin-karate

Stora Höga Kyokushin Karate står som arrangör för årets SM och den 25 september går tävlingen av stapeln. Deltagarantalet förväntas bli rekordhögt och klubben kommer själva att ställa upp med ett tiotal deltagare.

ANNONS

Karateklubben Stora Höga Kyokushin Karate arrangerar SM i Kyokushin-karate den 25 september. SM-tävlingarna kommer omfatta de som är 14 år och äldre. Årets mästerskap blir den fjärde i ordningen inom Kyokushin-karaten och Niklas Ballay, som är ordförande för Stora Höga Kyokushin-karate, menar att deltagandet stiger för varje år och att årets upplaga följer samma mönster.

– Det här är det största SM:et i antalet deltagare hittills. Förra året var det väl 36 deltagare, och nu är vi uppe i 46 anmälda än så länge men vi räknar med att det kommer ett gäng till. Det har varit få till en början och det har ökat varje gång. Men jag skulle gissa att vi landar på runt 50 eller 60.

ANNONS

Flera deltagare från hemmaklubben kommer också att ställa upp.

– Vi har flera stycken. Det är inte alla som har bestämt sig ännu, men vi har mellan 5 och 10 deltagare.

Arrangerar en tävling för de yngre

Parallellt med Svenska Mästerskapet hålls också den traditionsenliga tävlingen Stora Höga Open under samma dag. Tävlingen brukar vanligtvis arrangeras i januari, men på grund av pandemin har klubben valt att senarelägga den i en mindre variant där tävlande mellan 7 till 13 år får delta. Därmed kommer alla åldersgrupper ha möjlighet att medverka i någon form den 25 september.

– Det är en mindre version av Stora Höga Open, så då har alla möjlighet att tävla även om man är yngre, säger Niklas Ballay.

En specifik karatestil

Kyokushin är särskild typ av karatestil och är grunden till fullkontaktskaraten. De som ställer upp i Seniorklasserna har inga skydd och slag mot huvudet är inte tillåtet. Däremot får man sparka mot huvudet. Målet är att få motståndaren ur stridbart skick under mer än tre sekunder vilket leder till seger. Detta skiljer sig något från den karate som förekommer i exempelvis årets olympiska spel, där domaren istället räknar poäng för varje ren träff som utdelas.

Niklas Ballay menar att den här karatestilen leder till en något hårdare och mer intensiv matchföring.

– Du kan få en smäll i magen och tar du den är det inga problem. Men om du får en så hård smäll att du går ner eller visar att du blir satt ur stridbart skick, alltså att den tar så hårt att du inte riktigt kan försvara dig. Då blåser domaren av matchen.

Ett mildare regelverk för de yngre

Reglerna varierar för de olika åldersgrupperna och för de under 18 år kommer det som kallas för semikontaktregler istället att tillämpas. Det är en snällare variant av de regler som seniorerna använder sig av.

– När de är väldigt unga, från sju år, då har vi västar, handskar, hjälmar och benskydd. Sedan tar man av skydd ju äldre de blir. När man är tolv får man träffa huvudet vilket man inte får innan. Då måste man vara tio centimeter ifrån. Det är en ökande skala av tillåten kontakt från att de är 7 till 17. När de fyller 18 är det tillåtet med fullkontakt, förklarar Niklas Ballay.

Tävlingen har dock påverkats av pandemin och därför måste publiksiffran begränsas till 300 sittande, och Niklas uppmanar också de som besöker mästerskapet att vara försiktiga.

– Vi kör givetvis det här enligt folkhälsomyndighetens regler och rekommendationer. Det är ju viktigt att vi håller koll och motverkar trängsel.

ANNONS