Sunnanängs från Stora Höga – en bandyikon i moderklubben

Patrik ”Putte” Sunnanängs har varit en av IFK Kungälvs viktigaste kuggar i allsvenskan. Och han är förmodligen den mest framstående bandyspelaren i både Stora Höga och Stenungsund.

Niklas Ohlson

Patrik Sunnanängs har varit elitbandyspelare runt 15 år. Han var en av IFK Kungälvs absolut bästa spelare för snart tolv år sedan, då han lämnade moderklubben för Sirius. Sedan ett halvår är han tillbaka i IFK Kungälv. Familjen Sunnanängs har hamnat i Stora Höga, där han vid sidan av bandyn driver ett eget företag.

Han är IFK Kungälvs förste spelande marknadschef och ska gå på offensiven både på isen och från säljstolen.

– Det är ett tvådelat arbete. På marknadssidan arbetar jag mot våra partners. Främst träffar jag företag i Kungälv och gör upp samarbetsavtal med dem. Jag ansvara också för att utveckla varumärket IFK Kungälv och tog fram den nya grafiska profilen.

Patrik Sunnanängs delar sin tid mellan IFK:s kansli, hemmaföretaget Grit och laget i bandyallsvenskan.
Patrik Sunnanängs delar sin tid mellan IFK:s kansli, hemmaföretaget Grit och laget i bandyallsvenskan. Bild: Niklas Ohlson

Han kunde lägga till en tredje del i arbetet. Den som rutinerad kraft på isen.

– Där vill jag vara ett offensivt hot på sista tredjedelen. Framför allt vill jag bidra med poäng. Vi är ett lag som ser till defensiven i första hand. Där vill jag också vara en ledande spelare och visa vägen, menar Putte Sunnanängs.

Jag fick leva proffsliv, det har jag alltid velat göra.

33-åringen har hunnit med att spela fem år i Sirius, fem år i Vetlanda och mitt i sejouren i Småland gjorde han ett år i HK Start från Nizjnij Novgorod i ryska högstaligan.

– Ryssland var jätteroligt på alla sätt och vis. Jag trivdes bättre än vad jag trodde jag skulle göra. Nizjnij Novgorod är en miljonstad 40 mil öster om Moskva där allt var superfräscht efter VM (i fotboll). Jag fick leva proffsliv, det har jag alltid velat göra. Och efter att ha spelat många år i elitserien, där man åkt till samma ställen, var allt nytt här. Det var spännande och en fantastiskt fin stad, med restauranger, fotboll och hockey. Det fanns mycket runtomkring, berättar Patrik Sunnanängs.

– Det började bra. Under försäsongen tog vi oss till semifinal i World cup, det var klubbens bästa resultat i cupen. Sedan blev det tuffare, jag skadade mig tidigt, vi missade precis slutspel och bytte tränare tre gånger.

Putte Sunnanängs har opererats två gånger för ljumskbråck, ett på varje sida, fast det ligger år bak i tiden. Nu är han så frisk och stark man kan vara efter två krassliga veckor och en penicillinkur, som hållit Putte borta från isen ett fram till nu.

– Som 33-åring och två operationer lever man med skavanker. Men hittills har det inte varit några konstigheter med kroppen, inte som det känns nu, säger han.

I vintras hade IFK- veteranerna Hampus Kärnman och Lukas Persson aviserat att de skulle snöra av sig skridskorna för gott och i stället ägna mer tid och energi till papparollen. Då dök Puttes namn upp som en prestigevärvning och lusten för bandy kom tillbaka. Klubbkamraten Gustav Ek flyttade i Vetlanda valde även han spel IFK Kungälv. Och alla pratade de om Putte.

– Där var jag en viktig del för att de skulle fortsätta. Men jag känner ingen extra press. Jag vill vara en viktig del av laget och leda det. Det var en orsak till att jag kom hem, jag vill vara med och påverka, förklarar Putte.

Patrik Sunnanängs

Ålder: 33 år.

Bor: Stora Höga.

Familj: Fru och barn.

Yrke: Marknadsansvarig hos IFK Kungälv. Driver egna företaget Grit sportkläder.

Tröjnummer: 4.”Vi fick träningsoveraller när vi var 12-13 år. Då blev det lottning och jag fick nummer 4. Jag har haft det i alla klubbar, även i Ryssland. Fyran brukar vara ledig. Det är värre med 9 eller 10”.

Klubbar: IFK Kungälv (tredje sejouren), Nässjö, Vetlanda (två sejourer), IFK Vänersborg, Sirius, HK Start.

Om att lämna IFK för Sirius: ”Det var ett topplag, trea innan jag kom dit, och skulle bygga hall. Och min dåvarande sambo skulle plugga i Uppsala. Jag trivdes bra där, men så utvecklades vi inte sportsligt och klubben hade ekonomiska problem”.

Om att ta vägen om Vetlanda på väg hem: ”Jag trodde inte att jag skulle hamna i Småland. Det var av rent sportsliga skäl som jag valde Vetlanda. Jag fick många roliga år där. Vi var nära att ta steget högre upp”.

IFK Kungälv har en treårsplan, med sikte på comeback i elitserien med tiden och spel inomhus inom en överskådlig framtid. Den planen var ett gott skäl att köra vidare i moderklubben.

Skarpe nord är en den jobbigaste bortamatchen.

– Det här började för tre år sedan. Jag hade en plan att en dag komma hem. Familj, vänner och vad jag ville sportsligt gjorde att det tog några år att landa i att ta klivet ner till allsvenskan. Det är andra förutsättningar här på alla sätt. Man får förbereda sig för att känna sig redo för det.

Stora Höga-bon Patrik Sunnanängs (till höger) jublar över ett mål mot Kalix i årets bandyallsvenska med IFK Kungälv.
Stora Höga-bon Patrik Sunnanängs (till höger) jublar över ett mål mot Kalix i årets bandyallsvenska med IFK Kungälv. Bild: Linus Olsson

Kungälvs ökända hemmabana Skarpe nord, ett grusstänk nedanför motorvägsbron över älven, är sig lik. Kanske till och med aningen mer regntung än när Putte gav sig av till Uppsala och Sirius 2010. Putte har varit tillbaka med både Sirius och Vetlanda. Nu blir det på heltid. Han får vänja sig av med tio år med bra förutsättningar och bandy inomhus.

– Skarpe nord är en den jobbigaste bortamatchen. Isen, belysningen och mycket annat skiljer. Det är rejält jobbigt att komma till hit. Jag har pratat med Mikael Lindberg (IFK:s playmaker och största stjärna under -00 och 10-talet) om det. Hemmaspelare gillar inte heller att spela på Skarpe nord.

IFK kommer att träna de flesta pass inomhus i Ale arena i Bohus.

– Vi behöver träningsförutsättningar för att utvecklas.

Bestämmer man sig för att göra en satsning får man anpassa sitt liv efter bandyn.

IFK är ett lag som är under utveckling. Det är ett ungt lag, med Putte Sunnanängs som en av veteranerna.

– Bestämmer man sig för att göra en satsning får man anpassa sitt liv efter bandyn. Det är den stora skillnaden. Det är jättekul att se de unga spelarna. De har ett jättedriv att utvecklas. De är här två timmar innan träningarna, sitter och tjötar, tejpar klubbor. Man ser att de verkligen brinner.

IFK har startat säsongen bra och hänger med i toppen av allsvenskan.

– Vi något på spåren. Vi kan konkurrera med alla lag i serien, som så sent som i lördags prickade in tre mål och stod för en assist i IFK:s segermatch 9–3 mot Katrineholm.