Maria Sköld och Stenungsunds HK vann första kvalmatchen mot Trollhättan, men det är långt kvar till division 1. Bild: Linus Olsson

Svängigt värre när Stenungsund kvalar uppåt – ”En laginsats som gör att vi klarar det”

Klar ledning, tappad ledning och återtagen ledning. Det var svängigt när Stenungsunds HK vann första matchen i förkvalet mot division 1 borta mot KFUM Trollhättan.

|

Det var Stenungsunds match i första halvlek. Det var visserligen rätt jämnt första kvarten, men sedan lade SHK-damerna i en växel till och gick till pausledning med 14–9.

Vad Trollhättans coach hade sagt i paus är oklart, men något hände som gav energi. Tio minuter in i andra halvlek var försprånget borta och Trollhättan förbi Stenungsund.

– Vi gjorde en väldigt bra första halvlek. Sedan vet jag inte vad som hände. Vi hade inte samma fart och spel. Det tog 18 minuter innan vi kom i gång igen, säger lagkaptenen och tremålsskytten Maria Sköld i Stenungsunds HK.

Lagmoralen avgörande

Med knappt fyra minuter kvar var det två mål upp för SHK. Då satte tjejerna in slutspurten med tre raka mål. 20 sekunder och två time out efter sista målet var matchen över och Stenungsund hade tagit hem första matchen med 23–22.

– Starkt att komma igen när vi ligger under med två bollar, att ändå lyckas vinna. Det är en laginsats som gör att vi klarar det. ”Bengan” (Ida Bengtsson) som sköt sista målet tog i och blundande. ”Ah, låt henne skjuta bara …”. Moa Sigvardsson i mål har inte spelat jättemycket, men hon gör en jättebra match i målet med viktiga räddningar.

Returen går i Stora Höga arena på onsdag 23 mars. Kvalet avgörs i bäst av två matcher och målskillnad, utan fördel av mål på bortaplan.

– Vi klarar oss vid lika, men nu ska vi vinna stort hemma, lovar Maria Sköld.

Går Stenungsund vidare från förkvalet väntar Hellton, nia i division 1 i nästa omgång i bäst av tre matcher. Seger i det kvalet och det återstår en sista kvalomgång, men där är inte motståndarlaget klart.

Handboll

Kval till D1 förkval 1 dam, 1:2

KFUM Trollhättan – Stenungsunds HK 22–23 (9–14)

Mål: Tilda Hallberg 4, Maria Sköld 3, Pernilla Larsson 3, Annie Lindfors Ljuhs 3, Selma Maderner 3, Mikaela Larsén 3, Ida Bengtsson 2, Lisa Mattiasson 2.

Bra: Moa Sigvardsson i mål och laginsatsen.