Svenshögens läktare är klar

Lagom till Svenshögens hemmapremiär stod en helt ny läktare i trä på plats på Hällungevallen. På bara några få veckor skruvade frivilliga ihop det som formellt kommer att invigas i samband med nästa hemmamatch i början av september.

ANNONS

Regntunga skyar släpper ner sitt innehåll. Tanken på att se Svenshögens SK spela fotboll är kanske därför inte så tilltalande just denna dag.

Men i och med ankomsten av den nya läktaren på Hällungevallen går det inte längre att skylla på dåligt väder för att inte se SSK spelas.

– Det finns ju de som har undrat om det verkligen behövs en läktare med tak, men nu har man inga bortförklaringar längre, säger Andreas Petersson, styrelseledamot i SSK och målvakt i A-laget.

Läktarbygget inleddes under den andra halvan av juli. Ett järngäng bestående av fem personer har under några timmar där och några timmar där jobbat på att göra klart.

ANNONS

– Det har gått ganska bra – det mesta har ju bestått i att skruva.

Blev klar till match

Andreas har ritat läktaren efter eget huvud. Hans pappa, snickaren Jim, har sett till att idén var praktiskt genomförbar.

Av kvintettens arbete har det blivit en läktare i trä i tre läktarrader med plats för cirka 50 personer. Läktarens framkant påminner om en liten altan som skulle kunna bli ett litet scengolv i samband med exempelvis midsommarfirande.

När var den helt klar?

– Fyra timmar innan hemmapremiären! säger Andreas som syftar på den gångna torsdagens match mot Skärhamns andralag.

– Det sista som gjordes var räckena. Dagen innan kom taket på plats.

Sälja namnet till sponsor

Styrelsen för SSK har under flera års tid pratat om ett läktarbygge. När Andreas valdes in såg han till att omsätta ord till handling.

– Det handlade ju om att någon skulle ta tag i det, säger han.

Mellan tummen och pekfingret har läktaren kostat 40 000-60 000 kronor. Av Thordénstiftelsen fick SSK tidigare i år ett bidrag på 30 000 kronor och via Swish har klubben fått in några tusenlappar.

– På ett sätt är det kanske inte mycket pengar men vi är en liten förening som inte har jättemånga medlemmar. De pengar vi får in kommer från sponsorer, matcher och medlemsavgifter, säger Andreas.

Funderingar finns på att sälja reklamplatser på läktaren liksom namnrättigheten.

– Alternativet finns om det är någon som vill betala tillräckligt, säger Andreas om att låta läktaren ta namn efter en sponsor.

Officiell invigning

För spelarna i SSK var det speciellt att lira med en sprillans ny läktare.

– Det var ju några som inte hade sett den färdig förrän den dagen det var match. Taket till exempel kom ju på plats dagen innan, säger Andreas.

– Men alla har varit väldigt positiva, säger han.

Svenshögen har inlett seriespelet på ett strålande sätt. Första fajten mot Skredsvik vann Oilers med 5–1.

– I torsdags (mot Skärhamns andralag) stod det 4–0 efter 25 minuter och matchen slutade också 4–0. Nästa seriematch är nu på fredag borta mot IK Svane i Uddevalla.

En formell invigning ska göras och det kan ske till nästa hemmamatch lördagen den 4 september.

ANNONS