Sverige vill fortsätta skriva EM-historia: ”Det är fortfarande lite absurt”

EM-sagan med det svenska landslaget i volleyboll för damer fortsätter. På tisdag eftermiddag väntar kvartsfinal mot Nederländerna. Mitt i händelsernas centrum befinner sig fystränaren Victor Alexandersson.

ANNONS

Sveriges är inte bara i sitt första slutspel på 38 år – laget blev i lördags historiskt när man tog sig till åttondelsfinal.

Äventyret är inte slut för Sverige och därmed också Victor som är född och och uppväxt i Ödsmål och idag bosatt och verksam i Göteborg.

LÄS MER:”Jävligt stolt över prestationen”

– Igår blev det fruktansvärt sent ha ha! Jag tror jag somnade klockan fem på söndag morgon. Spelarna somnade nog inte förrän strax efter klockan två. Igår var det bara återhämtning och lite styrketräning som gällde, säger han.

Har det gått upp för er vad det är som ni så att säga har ställt till med?

ANNONS

– Nja, jo, man har väl börjat fatta vad det är vi har gjort. Men det är fortfarande lite absurt.

”Det är sjukt stort”

Vad är det som är absurt, menar du?

– Att vi är där vi är! Att vi slår ut ett av Europas bästa lag. Att vi kan spela på den här nivån och på det här sättet, säger Victor.

– Under gruppspelet fick vi ändå lite känsla för det eftersom vi pressade Turkiet och likadant mot Ukraina. Vi spelade en svinbra match mot Ukraina – jag skulle säga att vi gjorde en jävligt bra match – men de gjorde en nästan felfri match, säger han.

– Man fick en känsla av att vi hade det i oss, men att vi skulle kunna ”vrida ur” det sista mot Bulgarien, ja det är sjukt stort!

Laddar för kvartsfinal

När Lokaltidningen STO når Victor sitter han vid frukostbordet och ”bara njuter av tillvaron just nu”.

LÄS MER:Från bröllop till Sveriges EM-läger

Ju längre man når i ett internationellt slutspel desto längre tid går det mellan matcherna. Samtidigt ökar intensiteten och tempot när strålkastarljuset blir allt starkare.

Dagarna går därför åt till att återhämta såväl kropp som själ.

– Idag (måndag) blir det träning i en och en halv timme i tävlingsarenan för det spelas inga matcher idag. Vi har också videogenomgång idag men det är också det enda som händer, säger Victor.

– I övrigt är det återhämtning samt fokus och förberedelser för i morgon, säger han.

Nederländerna – igen

På tisdag eftermiddag spelar Sverige kvartsfinal mot Nederländerna. Matchen kan ses i Sveriges Television.

Sverige möter alltså det lag som man förlorade mot i gruppspelet med 1–3 i set.

– I gruppspelet lyckades vi ändå pusha dem ganska bra trots att vårt blockspel inte funkade så bra vilket det gjorde mot Bulgarien. Vi lyckades toucha ganska många bollar som vi sedan kunde rädda till starka anfall från vår sida och göra poäng, säger han.

LÄS MER:Victor knackade på i dödens väntrum – nu stundar giftermål och EM-slutspel

– Ett liknande spel måste vi få igång ganska tidigt mot Nederländerna och få till ett bra tryck i serven för det var riktigt bra mot Bulgarien. Får vi till samma servetryck mot Nederländerna har vi chans att spela bra volleyboll mot dem. Men vi måste också kontrollera deras vänster- och högerkanter.

Ni vill fortsätta skriva historia?

– Självklart!

Klart för EM 2023

Under söndagen blev det också klart att Sverige, i och med att man är en av de åtta bästa nationerna i EM 2021, är klart för nästa EM som ska hållas år 2023.

– Det var en riktig jävla bonus – det kan man lugnt säga! säger Victor.

Vad tror du att det betyder för svensk damvolleyboll?

– Ganska mycket! Jag tror det kan bli ett ökat intresse och att vi kan skifta tankesättet från att spela volleyboll för att det är roligt till att spela volleyboll som ett jobb. Det är två helt skilda världar, säger Victor som hoppas fler svenska spelare kan komma iväg som proffs och det tidigare i karriären.

– Att spela inför 3 000 personer eller kanske tusen, ja det händer liksom inte i Sverige. Tempot i spelet förändras också väsentligt när man kommer upp i nivå.

Arrangörsland är ännu inte bestämt. Kan det vara läge för Sverige?

– Nej, jag tror faktiskt inte det – inte än i alla fall. Vi är inte där riktigt där än. Sverige har arrangerat en del kval men när man ser här (läs: i ett EM) hur hur mycket som ska gå in i ett slutspel är det sjukt mycket som ska klaffa.

ANNONS