I tisdags förra veckan tvingades 16-årige Orustkillen Jim Torstensson uppsöka akuten för att röntga en fot som visade sig vara rejält stukad. I lördags körde han i den sista deltävlingen i Smålands Endurocup upp sig från en tredjeplats till en sammanlagd andraplats. Bucklan till vänster är för den sammanlagda andraplaten och den till höger är för att han kom trea i Jönköping.
I tisdags förra veckan tvingades 16-årige Orustkillen Jim Torstensson uppsöka akuten för att röntga en fot som visade sig vara rejält stukad. I lördags körde han i den sista deltävlingen i Smålands Endurocup upp sig från en tredjeplats till en sammanlagd andraplats. Bucklan till vänster är för den sammanlagda andraplaten och den till höger är för att han kom trea i Jönköping. Bild: Privat

Tvingades till akuten – kom ändå tvåa i motortävling

Inför den sista deltävlingen i Smålands Endurocup i lördags låg den 16-årige Jim Torstensson från Henån på Orust på tredje plats men körde upp sig till en sammanlagd andraplats. Svårt att tro att han fem dagar tidigare tvingades åka till akuten för att röntga en fot.

ANNONS
|

Jim kör för Stenungsunds MS men tränar också fotboll i Torp Goif.

I samband med förra måndagens träning stukade han vänster fot så pass mycket att han i tisdags fick besöka akuten på NÄL i Trollhättan för att röntga foten.

Den var rejält svullen och det var tveksamt om det skulle gå att få på den speciella pjäxliknande stövel som enduroförare har.

Inte den bästa uppladdningen inför deltävlingen i Jönköping, som var den sista av fem, dit Jim anlände hoppandes på kryckor i akt och mening att ändå försöka göra sitt bästa.

Jämnt i toppen

Under de fyra föregående deltävlingarna runt om i Småland – den första skedde redan den 20 februari – hade Jim kört ihop till en tredje plats. Dessutom låg de fyra första förarna på nästan samma poäng.

ANNONS
Jim Torstensson är redo för att bege sig iväg på ett varv. När han inte tränar och tävlar enduro studerar han på byggnadslinjen på Östrabo Y i Uddevalla.
Jim Torstensson är redo för att bege sig iväg på ett varv. När han inte tränar och tävlar enduro studerar han på byggnadslinjen på Östrabo Y i Uddevalla. Bild: Privat

Förarna skulle klara av sammanlagt en timmes körning. Jim var, av förståeliga skäl, ganska rädd för att slå i foten. Efter första varvet och cirka 20 minuters körning låg han på en tionde plats.

– Han kände inte av någon smärta och därför tuffade han till sig lite på andra och tredje varvet, säger Jims pappa Johan Torstensson.

– Jag sa till Jim att om han kom runt ett varv skulle han kanske ha kommit sist, men han hade ändå fått några poäng. Då kanske han kunde behålla tredjeplatsen, säger han.

Jim bet ihop. När deltävlingen var avklarad kom han på tredje plats vilket sammanlagt gav honom en andraplats och silver!

– Han var väldigt nöjd med det, säger Johan.

Tre generationer

Efternamnet Torstensson är ett välbekant namn i motorkretsar på Orust.

Jims pappa Johan har själv varit förare men är numera servicemekaniker åt sin son. Jims farfar Vilgoth är 76 år gammal och kör fortfarande enduro.

Åtskilliga timmar tillbringas i garagemiljö då Jim tränar mycket samt kör många tävlingar. Under året har han förutom att besöka Småland fem gånger hunnit köra i Bohuslän, Dalsland, Värmland och Västmanland.

Nästa större endurotävling är Ränneslättsloppet den 6 november strax norr om Eksjö.

– Men vi har inte vågat anmäla honom ännu eftersom vi inte visste hur det skulle gå med foten, säger Johan.

Han tillfogar att Jim dock ska vara med på en tävling i Halmstad kommande helg där man för första gången i Sverige ska genomföra en endurotävling i strandmiljö.

ANNONS