Ulla klarade fallet – tack vare en kurs hos Stenungsunds Judoklubb

Tack vare lektioner i en falltrygghetskurs hos Stenungsunds Judoklubb klarade Ulla Hultén, 81, ett fall i samband med en vandring.
– Hade jag inte gått den här kursen vet jag inte hur jag hade ramlat, säger hon om det tillbud som skedde för cirka två veckor sedan.

ANNONS
|

Stenungsundsbon Ulla Hultén har för vana att en gång i veckan gå på längre vandringar i cirka tre timmar tillsammans med Friskis & Svettis i Stenungsund.

På stigarna runt Store Väktår en bit nordöst om Svenshögen är det mycket rötter. Man får titta noga så att man inte snubblar eller halkar.

– Vi gick över en träbro med staket på sidorna och kycklingnät på själva gången. Jag tappade fattningen och benen bara for iväg, säger Ulla.

– Jag åkte ner för en slänt – det var glashalt i gräset – och nedanför där var det vatten. Det enda jag tänkte på var ”håll upp huvudet, håll upp huvudet” – det sa jag till mig själv flera gånger, säger hon.

ANNONS

Fick hjälp upp

På den här vandringen bar hon på en ryggsäck och denna fastnade i något.

– Det var ett par män med på den vandringen. De stod på var sin sida och drog upp mig i armarna, säger Ulla.

Hon slog inte i huvudet men fick lite ont i höger arm.

– Men det gick över under resten av vandringen, säger hon som lyckligtvis inte behövde uppsöka sjukvård.

– Jag är jätteglad över att jag har gått den här kursen. Hade jag varit ensam hade jag kanske inte klarat mig. Då hade jag fått ta av mig ryggsäcken och vända mig om vilket hade varit jobbigt i den här sluttningen.

Kursdeltagare

Stenungsunds Judoklubb håller denna höst en falltrygghetskurs för äldre. Ledare för detta är Kjell Nilsson och Alf Tornberg. Ulla har varit med på kursen sedan starten.

– Vi lär oss hela tiden om hur man ska bete sig och vad man ska tänka på när man faller si eller så. Att man inte ska ta emot med händerna för det är väldigt lätt att skada handlederna, säger Ulla.

Hon skulle efter fallet ha varit med på kommande söndags träning men då var Ulla upptagen av teater.

– Jag skrev till Alf att jag inte kunde vara med. Jag skrev också om vad jag hade varit med om och den nytta jag hade haft av kursen, säger hon som tillfogar att Alf i sin tur berättade det vidare för de andra deltagarna i kursen.

Sitter i ryggmärgen

När hon vid ett senare träningstillfälle träffade de övriga kursdeltagarna blev de ännu mer positivt inställda till kursen.

– Kursen stärker balansen. Man får en idé om hur man ska bete sig. Vi tränar ju det här varje söndag och det kommer att sitta i ryggmärgen, säger hon.

Hon har flera andra – både män och kvinnor i olika åldrar – som säger att de kanske skulle gå kursen.

– De säger att de flesta fallolyckor sker i hemmet. Men det är samma sak där det vill säga att veta hur man ska ta emot sig, menar Ulla.

Annat sätt att tänka

Ulla uttrycker en tacksamhet över att gå kursen som bara kostar 100 kronor att vara med på.

– Det är ett annat sätt att tänka. Vi repeterar och sedan lägger till något nytt, säger hon

Den hundring som ni var och en betalar – det är ingen summa alls?

– Nej, 100 kronor är väldigt billigt. Det är tio kronor gången om man går tio gånger. Och så får man kaffe och kanelbulle på det samt sitta och prata med varandra, säger hon och avslutar med följande ord:

– Jag önskar att fler kunde gå på det här.

LÄS MER:Första guldet i utlandet för Konrad

LÄS MER:Blodig fajt när Hampus var nära EM-brons i kyokoshin karate

LÄS MER:Emilia och Hampus är Stora Högas medaljhopp i EM i kyokushin karate

ANNONS