Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

John Hansson och Jacob Levin i rödklädda Rönnängs IK  går en kamp med Alfons Ganemyr i Stenungsunds HF när lagen möttes i DM-slutspelet i början av september. På fredag kväll inleder RIK seriespelet i Hockeytrean södra A borta mot LN70 HC. Bild: Pontus Söderman
John Hansson och Jacob Levin i rödklädda Rönnängs IK går en kamp med Alfons Ganemyr i Stenungsunds HF när lagen möttes i DM-slutspelet i början av september. På fredag kväll inleder RIK seriespelet i Hockeytrean södra A borta mot LN70 HC. Bild: Pontus Söderman

Välbekant målsättning för Rönnängs IK: ”Vi ska vara ett topplag”

I Jonny Petersson har Rönnängs IK fått en ny huvudtränare men målsättningen med den stundande hockeysäsongen är bekant sedan tidigare.
– Att vi ska vara ett topplag finns det inga som helst tvivel på eller tveksamheter kring, säger Petersson.

RIK kom trea när DM-slutspelet avgjordes i Stenungsund i början av september, men en konsekvens av den turneringen blev att A-laget fick stänga ner träningen i en och en halv vecka.

– Vi hade fått två coronafall i laget. Väldigt lindriga förkylningar men de testade ändå positivt, säger han som tillfogar att flera andra lag drabbades.

Jonny Petersson är ny huvudtränare för Rönnängs IK för säsongen 2021/22. Här ses han på sin arbesplats Myggenäs Marin på Tjörn. På fredag startar seriespelet i Hockeytrean södra A där målsättningen är enkel att förstå: vinna serien innan jul med sikte på ett positivt kval. Bild: Privat
Jonny Petersson är ny huvudtränare för Rönnängs IK för säsongen 2021/22. Här ses han på sin arbesplats Myggenäs Marin på Tjörn. På fredag startar seriespelet i Hockeytrean södra A där målsättningen är enkel att förstå: vinna serien innan jul med sikte på ett positivt kval. Bild: Privat

– Det blev lite rumphugget direkt efter cupen med uteblivna träningar och en inställd träningsmatch. Men de senaste två veckorna har det varit otroligt bra. Vi har mycket folk på träningarna med 20 man på plats, säger Pettersson.

Bilar och båtar

Den 48-årige Jonny Pettersson flyttade för cirka ett år sedan till Tjörn och är bosatt i ett hus vid Arödskogen nära Bleket.Till vardags arbetar han sedan tre år tillbaka som säljare av båtar på Myggenäs Marin.

– Jag kommer från bilbranschen och har jobbat där i nästan hela mitt liv. Jag har levt på sjön hela mitt liv och vi har haft båt i familjen hela vårt liv, säger Pettersson.

Med den bakgrunden bör man vara som klippt och skuren för att både sälja in Rönnängs IK säsongen 2021/22 liksom att styra skutan till säkra vatten.

Kom in sent i laget

Peterssons arbete med lagbygget avseende värvningar och liknande är i praktiken noll. När han uppvaktades av RIK under sommaren var tanken från hans sida att inte bli huvudtränare.

– Jag kände att jag inte hade tiden för det. Det är ganska mycket jobb med att ha huvudansvaret, säger Petersson.

– Men klubben fick problem och hade stolpe ut på en del tränare. Då tänkte jag att ”sätt mig som huvudtränare, så blir det nog bra”, säger han om den överenskommelse som kom på plats sent under semesterperioden.

Andra i RIK har skött arbetet med såväl försäsongsträning som lagbygge – det senare har i RIK skötts i första hand av Erik Bergström och Robert Hermansgård.

– De sista killarna som varit på provträning är jag dock högst delaktig i, säger han.

Spelat i allsvenskan

Relationen till RIK är inte särskilt lång men med tanke på att Jonny varit ledare för Kungälvs IK:s 98-lag – hans son spelade i laget – hade han kontakt med ledare i motsvarande lag i RIK.

– Kungälv har alltid legat någon serienivå över Rönnäng, så vi har aldrig riktigt mött varandra, säger han.

Som spelare har Jonny erfarenhet från seriespel på högre nivå.

– Inte på någon betald nivå – jag har aldrig levt på ishockey – men jag var aktiv fram till jag var 30 år gammal och spelade fyra år i Mölndal när de låg i allsvenskan. Men den mesta tiden har jag spelat i Kungälv, säger Petersson som var back.

Koll på unga spelare

Hans kunskaper om hockeytrean är trots allt ganska goda.

– Under de sista fem-sex åren som aktiv ledare och junioransvarig i Kungälv hade jag hand om hockeygymnasiet. Det gjorde att jag följde intagningsprocessen till gymnasiet och var väldigt mycket ute och scoutade unga talanger i regionen, säger Petersson.

– Även om Kungälv inte tillhör Bohuslän/Dal fanns det många intressanta spelare som var i åldrarna födda 1996 och upp till 02-kullen. De spelarna som jag tittade på och värvade till hockeygymnasiet har blivit vuxna nu och spelar A-lagshockey i distriktet, säger han.

– LN70 HC har jag också koll på eftersom det är många före detta Kungälvsspelare i det laget.

RIK ska vinna serien

Klubbens och därmed A-lagets målsättning har under de senaste säsongerna varit ganska enkel att förstå. Säsongen 2021/22 är inget undantag.

– När vi hade träningsläger för tre-fyra veckor sedan hade vi mycket workshops. Laget fick sätta upp målsättningar, säger Petersson.

– Lagets målsättning går väl i linje med klubbens målsättning: att vinna serien innan jul och sedan ta oss till ett positivt kval mot slutet av säsongen. Därefter får man se vart det bär hän, säger han.

– Jag känner inte klubben kring hur de tänker kring att ta ett steg upp i seriesystemet. Jag vet bara av egen erfarenhet att det krävs oerhört mycket dels spelmässigt dels av hela föreningen att gå upp.

– Att vi ska spela ett roligt kval och att vi ska vara ett topplag finns det inga som helst tvivel på eller tveksamheter kring.

Inga läktare i ishallen

I onsdags hävdes alla publikrestriktioner vilket innebär att åskådare är tillbaka på arenorna runt om i landet. Det ger en annan inramning av matcherna.

– Med tanke på att vi inte har någon läktare, menar du?

OK, hur ser det ut i Tjörns Ishall?

– Isen är orörd och omklädningsrummen liksom båsen är orörda plus att ett sekretariat är på plats, säger Petersson.

– Men jag är helt fel person att bedöma i övrigt. För mig är det träpinnar som står vid sidan om sargen. Jag har ingen aning om hur byggprocessen går. När läktaren står där är vi jätteglada.

Rönnängs IK

RIK spelar säsongen 2021/22 i Hockeytrean södra A. Serien består i övrigt av fem lag: Lions HC Strömstad, LN70 HC, Lysekils HK Viking, Munkedals BK och Uddevalla HC.

RIK:s trupp består av fyra målvakter, fyra backar och 16 forwards.

Målvakter: Philip Hermansgård, Jesper Johansson och Filip Pettersson Dove.

Backar: John Hansson, Robin Karlsson, John Kristiansson och Karl Stenberg.

Forwards: Alexander Amores, Håkon Andreassen, Anton Bergström, Magnus Burgren, Philip von Corswant, Alfons Ganemyr, Carl Hermansgård, Oskar Jansson, Pontus Karlsson, Viktor Kristensson, Zohor Mikhail, Albin Nordås, Edvard Pettersson, Rasmus Robertsson, Melker Samuelsson, Torsten Samuelsson och Erik Thuvik.

RIK inleder seriespelet borta fredagen den 1 oktober mot LN70 HC ocvh begår hemmapremiär tisdagen den 5 oktober mot Lions HC Strömstad.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.