Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.


   <strong id=Fiskdisk. Mikael Hellohf och hans kollegor på Coop Stenungsund kan sedan mitten av april nu erbjuda färsk fisk över disk. Till det hör förstås att svara på frågor om hur man bäst tillagar godsakerna: ”Ska du grilla havskatt gör du det enklast och godast med lite salt och peppar, olja och citron, och så en god sås och kokt potatis till”.">
Fiskdisk. Mikael Hellohf och hans kollegor på Coop Stenungsund kan sedan mitten av april nu erbjuda färsk fisk över disk. Till det hör förstås att svara på frågor om hur man bäst tillagar godsakerna: ”Ska du grilla havskatt gör du det enklast och godast med lite salt och peppar, olja och citron, och så en god sås och kokt potatis till”.

Trendspaning vid Stenungstorg: I sommar grillar vi havskatt

Lax och makrill är självklara favoriter på grillarna runtom i Stenungsund och längs västkusten. Men nu lyfter Coops fiskansvarige Mikael Hellohf fram havskatten som en ny utmanare.
– Jag märker att det är många som väljer havskatt på grillen, den är fast och vit i köttet och har en god smak, säger han.

Grillad lax är en given favorit för många svenskar under sommarhalvåret. Likaså makrill för alla oss som bor på västkusten. Det konstaterar Mikael Hellohf, ansvarig för Coop Stenungsunds nyöppnade fiskavdelning. Här säljs havskatt, torskrygg och rödspätta över disk. Just denna dag är de färska räkorna extra billiga.

– Fisk bakom disk, det är något speciellt med det. Att kunna visa fiskarna upplagda på is på det här sättet. Det inspirerar. Man ska inte kunna gå förbi disken utan att stanna till, säger Mikael Hellohf, som tillsammans med sina kollegor finns där för att svara på kundernas frågor om allt från hållbarhetsmärkningen MSC till hur länge torsken ska vara inne i ugnen.

Nyinvigning

Coop Stenungsund har precis genomgått en stor renovering. Butiken som legat vid Stenungstorg sedan slutet av 1960-talet, då den öppnade som dåvarande Domus, har efter ansiktslyftet nu en helt ny och fräsch delikatess-avdelning och nya självscanningskassor. För första gången på länge också en alldeles egen fiskdisk.

– Det var dags att förnya den här butiken. Vi var alla så peppade inför nyinvigningen veckan innan påsk. Det var jättespännande, även om vi var helt slutkörda efter renoveringen, säger butikschefen Anette Bemersten som varit Coop-anställd i många år.

Hon tillägger att de reaktioner hon fått från kunderna varit översvallande positiva. Även om alla varor inte står på samma plats som förut försäkrar Anette att det nu ska bli lättare att hitta. Först frukt och grönt, sedan bröd och bageri. Och längst in i det som kallas kundvarvet hittar du Mikael Hellohf och hans kollegor på fiskavdelningen.

Krokfångad. ”Det är underskattat att grilla fisk. Det är otroligt gott och enkelt”, säger Mikael Hellohf. Utbudet i fiskdisken varierar från dag till dag, beroende på tillgången på fisk. Det gör att kunderna vågar prova på nya sorter, menar Mikael.
Krokfångad. ”Det är underskattat att grilla fisk. Det är otroligt gott och enkelt”, säger Mikael Hellohf. Utbudet i fiskdisken varierar från dag till dag, beroende på tillgången på fisk. Det gör att kunderna vågar prova på nya sorter, menar Mikael.

Fisk på grillen

Just nu är havskatten i säsong. Den tidigare lite udda fisksorten har krokfångats i havet utanför Island och verkar nu allt oftare hamna på trädgårdsgrillar i Stenungsundsområdet.

– Vi märker att allt fler frågar efter den här fisken. Den är lite fastare i köttet, med mer tuggmotstånd än annan vit fisk. Och så är den prisvärd, säger Mikael Hellohf.

Hans bästa tips är också det enklaste: salt och peppar, olja och citron, lägg fisken på galler lagom länge så den inte grillas för hårt. Servera med kokt potatis och en god rom-sås.

Sen är det bara att njuta.