Grillad lax är en given favorit för många svenskar under sommarhalvåret. Likaså makrill för alla oss som bor på västkusten. Det konstaterar Mikael Hellohf, ansvarig för Coop Stenungsunds nyöppnade fiskavdelning. Här säljs havskatt, torskrygg och rödspätta över disk. Just denna dag är de färska räkorna extra billiga.
– Fisk bakom disk, det är något speciellt med det. Att kunna visa fiskarna upplagda på is på det här sättet. Det inspirerar. Man ska inte kunna gå förbi disken utan att stanna till, säger Mikael Hellohf, som tillsammans med sina kollegor finns där för att svara på kundernas frågor om allt från hållbarhetsmärkningen MSC till hur länge torsken ska vara inne i ugnen.
Nyinvigning
Coop Stenungsund har precis genomgått en stor renovering. Butiken som legat vid Stenungstorg sedan slutet av 1960-talet, då den öppnade som dåvarande Domus, har efter ansiktslyftet nu en helt ny och fräsch delikatess-avdelning och nya självscanningskassor. För första gången på länge också en alldeles egen fiskdisk.
– Det var dags att förnya den här butiken. Vi var alla så peppade inför nyinvigningen veckan innan påsk. Det var jättespännande, även om vi var helt slutkörda efter renoveringen, säger butikschefen Anette Bemersten som varit Coop-anställd i många år.
Hon tillägger att de reaktioner hon fått från kunderna varit översvallande positiva. Även om alla varor inte står på samma plats som förut försäkrar Anette att det nu ska bli lättare att hitta. Först frukt och grönt, sedan bröd och bageri. Och längst in i det som kallas kundvarvet hittar du Mikael Hellohf och hans kollegor på fiskavdelningen.

Fisk på grillen
Just nu är havskatten i säsong. Den tidigare lite udda fisksorten har krokfångats i havet utanför Island och verkar nu allt oftare hamna på trädgårdsgrillar i Stenungsundsområdet.
– Vi märker att allt fler frågar efter den här fisken. Den är lite fastare i köttet, med mer tuggmotstånd än annan vit fisk. Och så är den prisvärd, säger Mikael Hellohf.
Hans bästa tips är också det enklaste: salt och peppar, olja och citron, lägg fisken på galler lagom länge så den inte grillas för hårt. Servera med kokt potatis och en god rom-sås.
Sen är det bara att njuta.