I skuggan av de senaste veckornas händelser framgår det både nationellt och lokalt att jämställdhet fortfarande är en högaktuell fråga. Det skriver MP i ett debattinlägg och belyser vikten av Internationella Kvinnodagen. Arkivbild
I skuggan av de senaste veckornas händelser framgår det både nationellt och lokalt att jämställdhet fortfarande är en högaktuell fråga. Det skriver MP i ett debattinlägg och belyser vikten av Internationella Kvinnodagen. Arkivbild Bild: Jonas Lindstedt

Stå upp för era mödrar, systrar och döttrar!

I skuggan av de senaste veckornas händelser framgår det både nationellt och lokalt att jämställdhet fortfarande är en högaktuell fråga. Det skriver MP i ett debattinlägg och belyser vikten av Internationella Kvinnodagen.

ANNONS
|

8 mars är det den internationella kvinnodagen. Idén med en internationell kvinnodag uppkom för första gången vid sekelskiftet. Få ämnen som har behandlats av FN har fått större och bredare stöd än kampen för att främja och skydda kvinnors lika rättigheter.

I skuggan av de senaste veckornas händelser framgår det både nationellt och lokalt att jämställdhet fortfarande är en högaktuell fråga.

En man har frists av hovrätten för våldtäkt mot barn då domarna varit osäkra på vad en 10 åring flicka egentligen menat med snippa.

På Tjörn röstade majoriteten av våra förtroendevalda mot fria mer lättillgängliga mensskydd i skolan med motiveringen, att det redan finns fria mensskydd att finna hos skolsyster samt att frågan är att betrakta som en detalj.

ANNONS

Låt någon av de menstruerande elever som i skolkorridoren upptäcker ett behov av mensskydd att svara på vad som är att betrakta som en detalj. Om det är en detalj att det blöder igenom och hen måste avstå från idrottslektionen. Om det är en detalj att hen “stannar hemma från skolan den period de menstruerar” som tjänsteutlåtandet konstaterade kan vara en konsekvens.

Oavsett på vilken nivå besluten ska tas, så kan och skall politiker visa vägen när normer behöver ändras, för att vi ska uppnå jämlikhet och kunna åtnjuta mänskliga rättigheter.

Två gånger har Miljöpartiet på Tjörn lagt fram förslaget om fria mensskydd till kommunfullmäktige och två gånger har förslaget röstats ned. Men om det så krävs hundra motioner så kommer Miljöpartiet aldrig att sluta stå upp för jämställdhet och rättvisa.

Till alla er som fått förtroendet att från era mödrar, systrar och döttrar att påverka;

stå med Miljöpartiet i nästa omröstning!

Tillsammans bygger vi en jämställd kommun.

Miljöpartiet de gröna Tjörn

LÄS MER:Stoppa mäns våld mot kvinnor

LÄS MER:En våldsutsatt kvinna ska aldrig behöva stå ensam!

ANNONS