Verkar inte funnits ett brett stöd för Stenungsundspartiets kandidat

Vi hade totalt tre samtal och Stenungsundspartiet lämnade under det tredje. Om man lämnar under det tredje av totalt tre samtal - då lämnar man, logiskt sett, under slutet av processen. Det skriver Nedžad Deumić (KD), i ett debattinlägg.

ANNONS
|

Angående Stenungsundspartiets kommentar i ST-tidningen den 19 oktober 2022: ”ST utanför all samverkan – kritiserar förhandlingarna”

Stenungsundspartiet var ett av sex partier som bjöds in till dialog kring en eventuell valteknisk samverkan. När processen var slut hade fem partier, utan ST, enats om en överenskommelse.

Kristdemokraterna har verkat för att se till att samtliga inbjudna partier fick delta i samtal - på lika villkor. Det tror jag att C, L, MP och V kan bekräfta. Att Stenungsundspartiet inte fick den utdelning som de önskade av samtalen, det är en annan fråga. Min bild är att oppositionsrådsrollen diskuterats i olika konstellationer utifrån personlig lämplighet. KD’s och V’s kandidater fick alla fem partiers stöd.

ANNONS

Av respekt för samtliga partier kommer jag inte att röja detaljer kring våra samtal och förhandlingar. Men jag konstaterar att det inte verkar ha funnits ett brett stöd för att Stenungsundspartiets kandidat skulle få inflytande över den strategiskt viktiga oppositionsrådsposten. Vad det beror på är en öppen fråga - men det har sannolikt inget med formen för samtalen att göra.

Om Stenungsundspartiet anser att konstellationen för en valteknisk samverkan är så problematisk som den beskrivs, efter att ha misslyckats att få stöd för sin oppositionsrådskandidat, väcks frågan varför de har slösat såväl sin egen som andras dyrbara tid genom att föra samtal med oss.

Vi hade totalt tre samtal och Stenungsundspartiet lämnade under det tredje. Om man lämnar under det tredje av totalt tre samtal - då lämnar man, logiskt sett, under slutet av processen.

Vi ser med tillförsikt fram emot att utgöra kommunens konstruktiva opposition trots att vi inte har en politisk samverkan. Det som förenar oss är förmågan att samtala och kompromissa på ett seriöst sätt. Politik handlar om att förvalta förtroende och om att ta ansvar för valresultatet.

Det är vad KD, V, C, L och MP har kommit överens om och det gläder mig. Samtidigt önskar jag ST lycka till under mandatperioden. Stenungsunds kommunfullmäktige har plats för samtliga folkvalda partier. Där har ST möjlighet att bidra till demokratin - på lika villkor som andra partier.

Nedžad Deumić (KD)

Oppositionsrådskandidat

LÄS MER:ST utanför all samverkan – kritiserar förhandlingarna

LÄS MER:Skyllde på förkylning efter vinglig färd – döms till fängelse

ANNONS