Linda-Maria Hermansson (C).
Linda-Maria Hermansson (C). Bild: Annika Sahlin Ottosson

Centern redo att driva politik i opposition

Socialdemokraterna med 14 mandat i fullmäktige kommer leda kommunen ihop med Moderaterna med sina tolv mandat. Nu är även en oppositionsgrupp på väg att bildas.
– Det är ett valtekniskt samarbete, men jag ser goda förutsättningar för att vi ska få en konstruktiv oppositionspolitik, säger Linda-Maria Hermansson (C).

ANNONS
|

Förhandlingar om vilka som kan bilda oppositionsgrupp pågår, men enligt vad ST-tidningen erfar är förhandlingarna i absoluta slutspurten. Vilka partier som kommer ingå är i nuläget oklart men partierna som slår sig samman för att få bland annat viceposter i kommunstyrelsen, fullmäktige, nämnder och utskott är snart klara att offentliggöra sin samverkan.

Centerpartiets Linda-Maria Hermansson som varit kommunpolitiskt aktiv i 20 år är optimistisk inför tillkännagivandet. På sin Facebooksida skrev hon vid under måndagsförmiddagen att: ”För ett par veckor sedan kändes det mesta nattsvart men i går eftermiddag fick jag ett bra besked och nu på morgonen ett till. Kanske värt att försöka ett tag till?”.

ANNONS

Valtekniskt samverkan

Även om hon inte vill säga något närmare om vilka som ingår, menar hon att det finns bra förutsättningar att bedriva politik.

– Det är ett valtekniskt samverkan, men jag ser goda förutsättningar för att vi ska få en konstruktiv oppositionspolitik. En tradition när valet är klart är att vi sätter oss och förhandlar med bägge sidor för det handlar om att få igenom så mycket av vår politik som möjligt.

Du var rätt uppgiven efter valet när det stod klart att ni tappat många av era väljare. Hur känner du nu inför att vara med och sitta i opposition?

– Jag tappade väldigt mycket landsbygdsväljare, som jag ju räknar som mina kärnväljare. Det var inte personligt, många här röstade med den nationella trenden. Jag går alltid till val på att driva så mycket centerpolitik som det går.

Sverigedemokraterna fick tredje flest, 16,67 procent, röster, vilket motsvarar nio mandat, men de ser ut att bli lämnade utanför den valtekniska samverkan och därmed utan direkt inflytande.

– Det är ingen hemlighet att vi är deras motståndare. Kan vi minska deras inflytande gör vi det tillsammans med andra som också har den inställningen, säger Linda-Maria Hermansson.

ST ställer sig utanför samverkan

Stenungsundspartiet, (ST), som blev fjärde största parti efter valet väljer att ställa sig utanför den valtekniska samverkan. Flera andra partier uppges har närmat sig ST med frågan om samarbete, men de har tackat nej. I ett pressmeddelande förklarar partiet att det beror på att valresultatet inte respekteras.

”Efter överläggningar har vi valt att hålla fast vi vårt oberoende och väljer att inte ingå i valtekniskt samarbete när valresultatet inte respekteras. Stenungsundspartiet är eniga i detta beslut och kommer verka i politiken som det oberoende parti vi är för Stenungsunds medborgares bästa. Vi kommer fortsatt söka stöd över partigränserna för våra frågor utan att vara beroende.”

När Stenungsundspartiet och Sverigedemokraterna inte är aktuella att vara med i en ny oppositionsgrupp finns Liberalerna, Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet kvar för Centerpartiet att bilda valteknisk samverkan med.

LÄS MER:Blandade känslor bland partierna efter uppgörelsen

LÄS MER:Medborgerlig samling fördubblade rösterna – men kom inte in i fullmäktige

LÄS MER:Olof Lundberg (S): ”Vi är öppna för att prata med alla”

Så många mandat fick partierna i Stenungsund

Socialdemokraterna: 14

Moderaterna: 12

Sverigedemokraterna: 9

Centerpartiet: 3

Kristdemokraterna: 3

Vänsterpartiet: 3

Stenungsundspartiet: 3

Miljöpartiet: 2

Liberalerna: 2

ANNONS