"Vi driver medborgarnas frågor utan att dela in allt i höger eller vänster”

Stenungsundspartiets förstanamn Helena Järpsten ser partiet som ett starkt lokalt alternativ. En oberoende aktör i kommunpolitiken.
– Vi är inte knutna till något block, säger hon.

ANNONS
|

Stenungsundspartiet bildades så sent som 2017 och fick lite drygt 900 röster i förra kommunalvalet 2018.

Den här dagen, några veckor före valet, står partiets förstanamn Helena Järpsten i Kulturhusparken och ”kampanjar” tillsammans med sin pappa Rune Järpsten och partikollegan Kjell Stahre.

På grund av ett tajt schema före valet så träffas vi där och inte på den plats som Helena egentligen hade tänkt sig för intervjun – hemma i trädgården på Högenorum.

– Jag har en promenadväg som jag gärna hade velat visa. Den går hemifrån mig, förbi Midsommarbacken, Norums kyrka och Hallerna, ned till Nösnäs och via Hogia bort till Doterödsvägen. Sedan hem igen.

ANNONS

Långpromenad

Promenaden är cirka en mil och tar en timme och en kvart ungefär.

– Jobbar man i stan är det skönt att komma ut på den promenaden. Få lite skog och lite vatten efter jobbet.

Helena Järpsten har jobbat som avdelningschef inom Försvarsmakten i Göteborg och ska snart byta till en tjänst på VG-regionen. Det jobbet handlar om att korta vårdköerna på handkirurgen på Mölndals sjukhus.

Hon började intressera sig för politik tidigt. Redan på 1980-talet var hon aktiv i moderat skolungdom (MSU) även om hennes politiska karriär började först runt 2012.

Två år senare vann de borgerliga valet och Helena Järpsten tog plats i kommunfullmäktige för Moderaterna.

Politisk vilde

Hon satt kvar på sin post fram till valet 2018 men redan året innan hade Stenungsundspartiet bildats, som en utbrytning ur Moderaterna. Det sista året satt Helena Järpsten i fullmäktige som politisk vilde och blivande medlem i det nystartade partiet.

Nu är hon förstanamn i Stenungsundspartiet, ett parti som inte har någon officiell blocktillhörighet utan är berett att samarbeta med alla.

– Vi har vildkaprifol som vår partisymbol och vår flagga är gul. Det är en oberoende färg, och det visar vilka vi är. Vi driver medborgarnas frågor utan att dela in allt i höger- eller vänsterfrågor, säger hon.

Från alla håll

Helena Järpsten säger att de som röstar på Stenungsundspartiet kommer från alla delar av samhället.

– Även om det är före detta moderater som startade partiet så har vi väljare som röstat på vänsterpartiet också, berättar hon.

Vilka är de tre viktigaste frågorna i lokalpolitiken?

– Vi vill jobba för att det blir mindre barngrupper i förskolorna, att det finns trygghetsboende för äldre i varje kommundel och att fler bostäder byggs.

Har ska ni nå målen?

– Vi har jobbat för att Ucklums förskola ska få finnas kvar och vi var också mot rivningen av den i Stora Höga. Det är viktigt att barnen får en bra start i livet. När det gäller Stenungsundshem så är det bra om man beslutar om nybyggnation, men det behöver även finnas andra aktörer.

Vad har ni gjort under den här mandatperioden?

– Vårt bidrag till politiken har gjort att det blivit ett bättre utfall i flera frågor. Det är oviktigt vilket parti som lyft ett förslag, är det bra stödjer vi det. Men det viktigaste är att de klubbade politiska förslagen genomförs och blir verkställda utan dröjsmål.

Hur skiljer sig ert parti från övriga i Stenungsund, Tjörn och Orust?

– Vi är inte emot någonting som vissa andra småpartier, vi tycker att vi är pålästa, har bra värderingar och av den anledningen vill många kroka arm med oss.

Helena Järpsten

Ålder: 51.

Familj: Två barn, föräldrar.

Yrke: Har jobbat som avdelningschef för verksamhetssäkerheten på Försvarsmakten i Göteborg, med fokus på att ingen ska skada sig inför, under och efter övningar. Helena kommer nu att gå vidare till VG-regionen och en tjänst på Mölndals sjukhus.

Intressen: Politik, att läsa, restaurera gamla möbler, träffa vänner.

Största last: Min Batman-mani. Jag gillar allt med Batman. Jag har filmer, planscher, roliga prylar, Läderlapps-fåtöljer, tavlor...

När började du med politiken och varför: Jag var intresserad redan som ung, men jag började jobba aktivt efter att min son kommit hem från förskolan och sagt att han fått äta soppa utomhus och smörgås i ett förråd. Då tänkte jag: ”Det här måste vi göra något åt”.

LÄS MER:Svårt att engagera nya i politiken

LÄS MER:"Fel” budget vann i kommunstyrelsen – spricka pekas ut i majoriteten

LÄS MER:Politiker fick en inblick i synskadades vardagsliv

ANNONS