Bedragare uppgav sig ringa från ”bankens spärrtjänst”

En ny anmälan om bedrägeri mot en äldre person, i detta fall boende på Tjörn, inkom under tisdagseftermiddagen till polis. Uppringaren ska enligt anmälan ha uppgett sig ringa från ”bankens spärrtjänst” sedan det upptäckts att den äldre mannen utsatts för ID-kapning. Mannen erbjöds därför hjälp – men ska i stället ha lurats på 60 000 kronor.

ANNONS
|

Det var vid 15.30-tiden på tisdagseftermiddagen som anmälan inkom via polisens kontaktcenter, PKC.

– En man i cirka 80-årsåldern, boende på Tjörn, ska då enligt anmälan tidigare under dagen ha blivit uppringd av en en person som uppgett sig ringa från ”bankens spärrtjänst”, berättar Herman Egelström, stationsbefäl vid polisen i Södra Fyrbodal.

Den okände uppringaren ska vidare ha uppgett att man upptäckt att mannen utsatts för ID-kapning.

– Denne erbjöd sig därför att hjälpa honom att ”rädda pengar” och vilseledde sedan mannen att lämna ut personliga uppgifter som gjorde att man kom åt hans bankkonto. Mannen ska efter samtalet sedan ha upptäckt att det dragits 60 000 kronor från hans konto.

ANNONS

En anmälan om bedrägeri har upprättats efter händelsen och polisen varnar nu åter en gång för att lämna ut personliga uppgifter till okända uppringare och i stället lägga på luren direkt.

– För det här bara fortsätter ju tyvärr och är stort problem över hela landet där bedragarna hela tiden hittar nya sätt att lura den man ringt upp, säger Herman Egelström.

Så sent som i måndags ska exempelvis anhöriga till en Orustbo i 85-årsåldern hjälpt denne att göra en anmälan om telefonbedrägeri, sedan det upptäcktes att över 300 000 kronor dragits från hans konto.

LÄS MER:Bedrägerierna ökar – så skyddar du dig

LÄS MER:Övertalades att skaffa ID-skydd – lurades i stället på 10 000

ANNONS