De prisades för sina kulturinsatser på Tjörn

Fyra personer har fått särskilda utmärkelser av kultur- och fritidsnämnden på Tjörn. Efter två års pandemiuppehåll ägde prisutdelningen som vanligt rum i Stenkyrka kyrka.

ANNONS

Maja Lisa Nilsson, 94 år, från Skärhamn fick utmärkelsen Särskilda kulturinsatser 2021 för sin livsgärning inom Tjörns Hembygdsförening.

Hon har ägnat en stor del av sitt liv åt att dokumentera Tjörndialekten och de olika samhällenas unika historia.

1 900 ord på Tjörndialekt

Maja-Lisa Nilsson har skrivit boken ”Tjörbu” som innehåller närmare 1 900 dialektala ord hämtade från Skärhamn med omnejd. Den innehåller också bilder som föreställer några av alla dessa ord.

Förutom Maja-Lisa Nilsson prisades även:

Pär Johannisson från Skärhamn, fick utmärkelsen Stora insatser i föreningslivet 2021 för sitt mångåriga arbete inom Friluftsfrämjandet, som utvecklats till ett viktigt nav för friluftslivet på Tjörn, inte minst för barn och unga.

Hedvig Nygren från Hjälteby, fick utmärkelsen Goda tävlingsresultat 2021 för att i ridsporten Mounted Games ha tagit SM-guld i lag, SM-silver individuellt och SM-brons i par.

Vill jobba med musikaler

Malte Åberg från Myggenäs fick kultur- och fritidsnämndens stipendium för unga 2022 för att satsa på en framtid som musikalartist.

– Drömmen är att kunna hålla på med musikal som heltidsjobb, men också att kunna skriva musik, har Malte Åberg tidigare berättat för ST-tidningen i samband med beskedet om utmärkelsen.

– Jag hoppade nästan till av glädje, var Maltes reaktion när han fick reda på att han fått priset.

Malte Åbergs stipendium var på 20 000 kronor. Övriga pristagare tilldelades 7 000 kronor var.

LÄS MER:Kulturpriset delas ut vartannat år

ANNONS