Pizza, prat och politik – när ungdomar och politiker träffas på Tjörn

Kan pizza locka ungdomar att prata politik? Det hoppas Tjörns kommun som under torsdagen bjuder in ungdomar och politiker till en pizzakväll.

ANNONS
|

Nu tar Tjörns kommun ett nytt grepp för att skapa dialog med ungdomarna i kommunen. Under torsdagskvällen ska intresserade ungdomar bjudas på pizza på Häggvallskolan. Inbjudna är även flera kommunpolitiker.

– Det här initiativet är en del i kommunens ungdomsdialog. Vi letade efter ett forum där det är lätt att slappna av och samtidigt göra sin röst hörd. Vid tidigare ungdomsdialoger har det varit mer styrt med att man ska räcka upp handen, och det blir lite mer krävande, säger Jessica Stegert, ungdomskonsulent för delaktighet och inflytande på Tjörns kommun.

Kan skicka in frågor anonymt

Ett tjugotal ungdomar har hittills anmält sig till pizzakvällen. För att göra frågestunden lite mer avslappnad har ungdomarna kunnat skicka in frågor anonymt.

ANNONS

– Frågorna är väldigt övergripande, som hur man får säkrare övergångar vid väg 169 och hur man hittar en säker plats för motorburen ungdom.

Intresset bland kommunens politiker har varit stort berättar Jessica Stegert. 15 politiker hade anmält att de har tänkt delta i dialogen. En av dem är Claes Jansson från Moderaterna.

Drömmen är en ungdomsstyrelse

– Jag är ny i kultur- och fritidsnämnden och ville ta vara på chansen att se hur ungdomsdialogen fungerar. Jag har aldrig varit med tidigare så jag har inte en blekaste aning om hur det kommer bli, säger han.

Även för socialdemokraten Göran Hermansson är det första gången som han deltar i en ungdomsdialog på Tjörn.

– Jag har tidigare medverkat i liknande dialoger i Stenungsund. Det är viktigt för mig att vi får ta del av ungdomarnas synpunkter och att de får möjlighet att ställa oss politiker mot väggen, vi måste hålla oss ajour. Jag hoppas vi får till en bra dialog, säger Göran Hermansson som sitter i barn- och utbildningsnämnden.

Enligt Jessica Stegert är målet med ungdomsdialogen att ungdomarna ska känna att de blir lyssnade på.

– Drömmen vore om de här ungdomsdialogerna leder till bildandet av en ungdomsstyrelse på Tjörn, säger hon.

LÄS MER:Polisen varnar för ny partydrog bland unga

LÄS MER:Mini-Maria för unga med beroende öppnar i Henån

LÄS MER:Politiker bjuder in unga att göra sina röster hörda

ANNONS