Tjörns kommun hamnar på placering 202 av 290 kommuner när det gäller Hemtjänstindex. Det är oerhört ledsamt att vi som kommun placerar oss på en låg nivå, skriver Socialdemokraterna Tjörn i ett debattinlägg. Arkivbild
Tjörns kommun hamnar på placering 202 av 290 kommuner när det gäller Hemtjänstindex. Det är oerhört ledsamt att vi som kommun placerar oss på en låg nivå, skriver Socialdemokraterna Tjörn i ett debattinlägg. Arkivbild Bild: Tobias Kjellberg

Ledsam läsning om Hemtjänsten – men inte förvånande!

Tjörns kommun hamnar på placering 202 av 290 kommuner när det gäller Hemtjänstindex. Det är oerhört ledsamt att vi som kommun placerar oss på en låg nivå, skriver Socialdemokraterna Tjörn i ett debattinlägg.

ANNONS

SPF Seniorerna har varit med och tagit fram ett Hemtjänstindex för 2022 som utgör ett samlat mått på hemtjänstens kvalitet i Sveriges 290 kommuner. I den hamnar Tjörns kommun på plats 202 av 290 kommuner. Tjörns kommun hamnar många placeringar efter Orust, men framför allt Stenungsund.

Det är oerhört ledsamt att vi som kommun placerar oss på en låg nivå när det bland annat kommer till vart man vänder sig till när man vill klaga; att bistånden är dåligt anpassade utifrån individen; att det finns för lite tid för personalen att utföra det som står i biståndsbeslutet och en allt för undermålig personalkontinuitet. Det som dock är vår styrka är att vi är duktiga på att ge stöd i form av digitala verktyg, men på allt för många områden hamnar Tjörns kommun på en oacceptabel nivå.

ANNONS

Även om det är en ledsam läsning är vi inte förvånade. Vi har i alla våra budgetar lagt mer pengar till äldreomsorgen för att vi sett de problem som den kantas av. Kommunal har också under lång tid varnat för en allt för ohållbar arbetsmiljö som i det långa loppet påverkar de vi är till för.

I vår budget hade äldreomsorgen fått nästan 13 miljoner mer än majoriteten. Det är pengar som hade kunnat användas till att anställa fler utbildade undersköterskor till hemtjänsten och förbättrat nuvarande personals arbetsmiljö. I stället ”vann” majoritetens (M, C, L, SD och TP) budget, vilket generade att äldreomsorgen får cirka 3 miljoner mindre än vad de hade behövt. Vilket i dagligt tal betyder nedskärningar.

Vi undrar vilka konkreta åtgärder den styrande majoriteten, med Liberalerna i spetsen, kommer ta för att Tjörns kommun ska få en bättre placering nästa år och hur vi hamnar i topp 10 fram till 2026?

Vi socialdemokrater har vår målbild klar. Vi ska vara en av Sveriges bästa kommuner att åldras i. Men det kräver att vi skjuter till nödvändiga resurser, får till stånd ett bättre samarbete mellan arbetsgivare och fack samt en benhård vilja att vara mer än en kommun som är ”good enough”.

Socialdemokraterna Tjörn

LÄS MER:När natten kommer

LÄS MER:Vilket firande det blev!

LÄS MER:Låt oss snusa!

ANNONS